menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
6 september 2016

Cao-verplichting is VPHuisartsen doorn in het oog

De belangenvereniging van praktijkhouders VPHuisartsen (VPH) wil af van de verplichting om de cao te volgen die LHV en Ineen afsluiten met de vakbonden van de werkers in de huisartsenzorg.
Cao-verplichting is VPHuisartsen doorn in het oog

Dat schrijft Huisartsvandaag.

 

De cao zou volgens de VPH alleen moeten gelden voor leden van de LHV. Praktijkhouders die niet lid zijn van de LHV, van een andere belangenorganisatie of geen enkele organisatie hebben dan de vrijheid om zich wel of niet aan te sluiten bij de cao die LHV en Ineen hebben afgesloten. 


Dat laat VPH weten aan de vooravond van de onderhandelingen over een nieuwe cao die de lopende cao in maart 2017 moet vervangen. Het is VPH bijvoorbeeld een doorn in het oog dat praktijkhouders jaarlijks verplicht zijn een financiële bijdrage te leveren aan de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH), dat zwaar onder vuur ligt en door de meeste praktijkhouders een geldverslindend en bureaucratisch gedrocht wordt genoemd. Verder heeft VPH er grote problemen mee dat ook praktijkhouders die geen lid zijn van de LHV moeten opdraaien voor loonstijgingen die niet gecompenseerd worden door hogere huisartstarieven.

 

Compensatie

In totaal telt Nederland 7.210 zelfstandig gevestigde praktijkhouders, waarvan er 6.020 lid zijn van de LHV. Van die LHV-leden vallen 485 huisartsen echter niet onder de cao van de LHV, omdat zij in dienst zijn van een gezondheidscentrum of stichting. Zij zijn dus geen werkgever, maar werknemer met een eigen CAO. Bij de VPH zijn 850 praktijkhouders aangesloten. Tenslotte is circa 15% van de praktijkhouders in Nederland noch LHV noch VPH-lid. Het is volgens VPH daarom onverteerbaar dat een kwart van de praktijkhouders moet opdraaien voor de financiële gevolgen van een cao waarop zij geen enkele invloed hebben. “Het loonbeleid moet in lijn zijn met de huisartsentarieven en de inkomsten van de praktijk. Het loonbeleid mag niet leiden tot steeds hogere uitgaven zonder dat daar enige compensatie in de vorm van aangepaste tarieven tegenover staat,” zegt VPH-bestuurslid Hans Nobel ter toelichting tegen Huisartsvandaag.

 

Niet meer van deze tijd 

Het is volgens Nobel niet meer van deze tijd dat een substantiële groep werkgevers door een andere partij een dictaat opgelegd krijgt en dus geconfronteerd wordt met financiële verplichtingen waarover zij geen zeggenschap heeft gehad. VPHuisartsen zet in op het voorkomen van een Algemeen Verbindend Verklaring van de LHV/InEen CAO voor praktijkhouders die geen LHV-lid zijn. 

 
bron: Huisartsvandaag
Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie

Lees meer over:
VPHuisartsen LHV Cao
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen