menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
24 juni 2019

Man moet drie maanden cel in voor vals tandartsdiploma

Een 37-jarige man uit Wijk bij Duurstede moet de cel in voor het voorhanden hebben en afleveren van een vals tandartsdiploma. Op dinsdag 18 juni kreeg de man van de Utrechtste rechtbank zes maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk.
Man moet drie maanden cel in voor vals tandartsdiploma

De rechters oordeelden dat de man, manager van twee tandartspraktijken, schuldig is aan het vervalsen van een masterdiploma tandheelkunde in april 2016 om in Hongarije als tandarts te worden erkend. Het diploma gaf aan dat de man eind december 2015 aan de Vrije Universiteit is afgestudeerd, terwijl hij op dat moment tandheelkunde studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en nog aan een masteropleiding moest beginnen. Op de laptop van de man stond een digitale kopie van het valse diploma. Dit nagemaakte diploma was door een onbekende vrouw in Hongarije bij de verantwoordelijke instantie aangegeven.

 

‘Onwaarschijnlijk relaas’

Tijdens de rechtszaak verklaarde de verdachte slachtoffer te zijn van de wraakzuchtige ex-man van zijn echtgenote. Volgens hem biechtte zijn echtgenote kort voor de zitting op dat ze door haar ex was bedreigd en afgeperst om een onbekende man toegang te verlenen tot zijn laptop. Verder gaf zijn raadsvrouw aan dat haar cliënt geen enkel belang had bij een Hongaarse erkenning als tandarts. De rechtbank oordeelde het alternatieve scenario als ‘onwaarschijnlijk relaas’ vanwege het feit dat het valse diploma een bewerking was van het echte diploma van een tandarts in een van zijn praktijken. Daarnaast had een vertaalbureau contact met het emailadres en het telefoonnummer van de verdachte over het vertalen van het diploma in het Hongaars. Ook bleek dat het vertaalbureau was betaald via zijn tandartspraktijk.

 

Samenleving moet kunnen vertrouwen op echtheid diploma’s

De officier van justitie eiste 180 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf tegen de verdachte, maar de rechtbank vond het feit daarvoor te ernstig. De rechters gaven aan dat de samenleving moet kunnen vertrouwen op de echtheid van diploma’s. Bovendien zijn de beweegredenen van de man vooralsnog onbekend en toonde hij geen berouw. De rechtbank geeft aan dat er niet op te  vertrouwen dat hij in de toekomst niet opnieuw in de fout gaat.

 

Bron: Wijks Nieuws, Wijkenaar moet cel in voor vals tandartsdiploma

Beeld van Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Tandarts Wetgeving
Gerelateerde artikelen
Open modal