menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
6 juni 2018

Minister Bruins verduidelijkt verschil MedMij en voormalig EPD

In een brief aan de Tweede Kamer legt minister Bruins van Medische Zorg en Sport uit wat het verschil is tussen het voormalig landelijk Elektronisch Patiëntendossier (EPD) en MedMij. "Daar waar het landelijk EPD zich richtte zich op de elektronische gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders, is MedMij vooral bedoeld om een invuling te geven aan het recht op digitaal afschrift."
Minister Bruins verduidelijkt verschil MedMij en voormalig EPD

"Het landelijk EPD werd een aantal jaren gelden ontwikkeld als elektronisch uitwisselingssysteem voor gegevensuitwisseling tussen zorgverleners (i.c. huisartsen, apothekers en medisch specialisten). Doel was om de gegevensuitwisseling tussen zorgverleners een kwaliteitsimpuls te geven en daarmee het grote aantal fouten door gebrekkige informatieoverdracht te verminderen. Als de patiënt daarvoor toestemming zou geven konden gegevens vanuit het zorgdossier van de ene zorgverlener door een andere behandelende zorgverlener worden ingezien. Er was daarbij geen sprake van een centraal dossier maar alleen van uitwisseling tussen medische dossiers, via een schakelpunt", zo schrijft Bruins.

 

Burgers krijgen beschikking eigen gegevens 

Daar waar het landelijk EPD zich richtte zich op de elektronische gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders, is MedMij vooral bedoeld om een invuling te geven aan het recht op digitaal afschrift. Burgers krijgen zo zelf de beschikking over hun eigen gezondheidsgegevens. Daarvoor worden op basis van het MedMij-afsprakenstelsel door marktpartijen persoonlijke gezondheidsomgevingen ontwikkeld. Een dergelijk “PGO” is een digitaal hulpmiddel dat – levenslang – te gebruiken is en waarmee de burger kan beschikken over zijn eigen gegevens. Dat kunnen gegevens zijn die door de persoon zelf worden toegevoegd (bijvoorbeeld door zelfmeting) of gegevens uit medische dossiers.

 

De hele brief van Minister Bruins leest u hier

 

Bron: www.rijksoverheid.nl
Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie

Lees meer over:
Patiëntgegevens Tweede Kamer
Gerelateerde artikelen