Zorgverleners zijn er niet om bestuurders aan het werk te houden

woensdag 5 februari 2020
timer 5 min
Dit was mijn eerste reactie op het interview met André Rouvoet in de Volkskrant van 31 januari 2020. Dat artikel heeft als titel: ‘Zorgverzekeraars zijn er niet om de zorgverleners aan het werk te houden’.

Vlak daarna zag ik de reactie op dit interview vanuit mijn eigen beroepsgroep geschreven door een bestuurder die ook door ons zorgverleners betaald wordt (Guido van Woerkom, ‘Rouvoet weet heel goed dat er niet te veel fysiotherapeuten zijn’). Een reactie die vol staat met tegenargumenten, bijvoorbeeld op de uitspraak dat de meeste administratieve lasten van de eigen beroepsorganisatie komen. Hier stonden twee mannen tegenover elkaar met ieder hun eigen waarheid.

 

Feminiene waarden

Tijdens het symposium Carechangers willen we juist de veranderingen in de zorg vanuit verrassend nieuwe kanten bekijken. Ter voorbereiding daarop las ik het boekje ‘ De Gulden Snede', waarin Herman Wijffels - in gesprek met journaliste Wilma de Rek - zijn visie op deze tijd en op de toekomst uiteen zet. Hij vertelt daarin onder meer dat de tijd van tegenstellingen, van masculiene waarden, voorbij is. Wijffels stelt dat de tijd van feminiene waarden is aangebroken: leren kijken vanuit het grote geheel, vanuit verbinding, samenwerking, zelf creëren, in vertrouwen, met geluk als doel.

 

Het viel me vanuit deze ideeën op dat beide eerder genoemde bestuurders verzuimen het grote geheel te zien en dat ze vooral hun gelijk willen halen. Ze vergeten te noemen dat de zorgverlener op de werkvloer fantastisch werk verricht in een tijd waarin steeds meer zorg gevraagd wordt. Dat er gepassioneerde zorgverleners zijn die absoluut niet denken dat ‘de zorgverzekeraar hen aan het werk houdt’.

 

Rariteitenkabinet

Zo heeft bijvoorbeeld een huisarts in ons stadje de stichting Noodverband opgericht voor de allerzwaksten in onze maatschappij - onbetaald. Een huisarts in Rotterdam gaat wekelijks wandelen in zijn pauze met zijn diabetespatiënten - onbetaald. Een fysiotherapiepraktijk regelt met sponsoren een beweegtuin en geeft daar een keer per week les aan ouderen - onbetaald. Veel thuiszorgwerkers geven zorg in eigen tijd - onbetaald. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van gepassioneerde zorgverleners die absoluut niet denken dat ¨de zorgverzekeraar hen wel aan het werk houdt¨.

 

Bestuurders die nog op een oude manier een eigen werkelijkheid van tegenstellingen creëren, zien er voor mij uit als een spooksterrenstelsel - een ultradiffuus sterrenstelsel. In het boekje ‘ Het Kosmisch Rariteitenkabinet’ van George van Hal en Ans Hekkenberg beschrijven zij dat dit sterrenstelsels zijn die door botsingen langzamerhand hun stralende inhoud verloren hebben.

 

Als een alien

Wat we nodig hebben zijn visionairs die met een andere blik naar de samenleving, naar de zorg kijken. Een van de uitspraken van Einstein was: ‘Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt’. Laten we kijken vanuit een nieuw concept, vanuit het grote geheel of vanuit de metafoor die ik in een eerdere blog gebruikte: ‘Als een alien naar de zorg kijken’.

 

Laat zorgverleners en zorgverzekeraars in vertrouwen met elkaar overleggen, wetende dat het niet goedkoper kan, maar dat juist het beheersen van de zorgkosten van maatschappelijk belang is. Een leidraad daarbij kan zijn ‘De juiste zorg op de juiste plek’. Daarbij moet dan meteen gelet worden op ‘de juiste bestuurder op de juiste plek’.

 

Visionaire denkers

Visionaire denkers als Herman Wijffels en Robbert Dijkgraaf laten – net als onze eigen coöperatie Fysiocare - de waarde zien van bottom up initiatieven. Binnen de coöperatie Fysiocare, waarin we open samenwerkten met de zorgverzekeraar, konden we inderdaad de door ons eigen beroepsgroep gemaakt administratieve last met 50 procent verminderen. André Rouvoet geeft zelf, aan het eind van het interview in de Volkskrant, ook aan dat dit soort regionale samenwerking de beste weg is. Bij ons startte die samenwerking al in 2011, nog voordat Rouvoet met zijn baan bij Zorgverzekeraars Nederland begon!

 

Zorgverleners zijn er dus niet om bestuurders aan het werk te houden. Eer de werkvloer, eer de rebelse helden en heldinnen die vergaderen in hun eigen tijd, die initiatief tonen, creativiteit inzetten, de zorg voor de medemens centraal hebben staan en die allang bezig zijn te kijken hoe ook in de toekomst deze zorg eruit moet komen te zien.

 

Carechangers.com 

De ervaringen en inzichten die we binnen de coöperatie Fysiocare hebben opgedaan delen we graag met u. Kom ook op 6 maart 2020 naar de Carechangers Dag in Arnhem. Zorgverleners, zorgbestuurders, patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars en iedereen die geïnteresseerd is: Van harte welkom! www.carechangers.com

 

Links:  Interview André Rouvoet, ‘Zorgverzekeraars zijn er niet om zorgverleners aan het werk te houden’, Volkskrant, 30 januari 2020,  Guido van Woerkom, ‘Rouvoet weet heel goed dat er niet te veel fysiotherapeuten zijn’, KNGF, 31 januari 2020. 

Lees hier de eerdere blogs van  Harry Geurkink. Hij is te bereiken op hargeurkink@gmail.com. Lees hier: Harry Geurkink over coöperatie Fysiocare: ‘We hebben onze database beter op orde dan de zorgverzekeraar’.

Foto: Harry Geurkink - door Claudia Kamergorodski

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Zorgverleners zijn er niet om bestuurders aan het werk te houden

Meer artikelen met dit thema

Toekomst van het zorgstelsel volgens Guus van Montfort: De zorg is geen koekoeksjong dat de rijksfinanciën opeet

23 mei om 11:30 uurtimer5 min

Oud-huisarts Thieu Heijltjes bespreekt het nieuwe boek van Guus van Montfort ‘De toekomst van…

Lees verder »

Agilio Software Nederland breidt uit met PraQties KMS: De sleutel tot meer werkplezier in de eerstelijnszorg

21 mei om 12:15 uurtimer5 min

PraQties KMS is overgenomen door Agilio Software, een softwareontwikkelaar met oplossingen,…

Lees verder »

DentallManager, all-in-one praktijkmanagement software: Stroomlijnt uw praktijkprocessen

15 mei om 14:00 uurtimer5 min

Razek Sharif is tandarts en directeur van DentalNetwork.nl, zes tandartsenpraktijken in…

Lees verder »
Ron Haanschoten: ‘Met InKwala borgen we de hele plan-do-check-act cyclus op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau.’ (Foto: Fluvius Fysiopromotor)
mic_external_onInterview

InKwala kwaliteitsmanagement voor de fysiotherapie: ‘Meer rust, overzicht en bewaking van de praktijk’

15 mei om 12:00 uurtimer4 min

InKwala is het nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem van het Gezonde Net en Fys’Optima dat…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »
Prof. dr. Ad de Jongh introduceerde EMDR in Nederland (Foto: Shutterstock)
person_outlineBlog

Angstige patiënten verdienen de aandacht

27 mrt om 15:15 uurtimer4 min

Jan Henk Nawijn is oprichter van het keurmerk De Lieve Tandarts en schrijft regelmatig blogs voor…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Tandarts Jeffrey Knip (Keijzershof en Ackerswoude): 'Snelle groei dankzij gastvrijheid en goede beleving'

14 mrt om 13:15 uurtimer5 min

Jeffrey Knip opende in maart 2018 de Tandartspraktijk Keijzershof in de gelijknamige wijk in Pijnacker-Nootdorp…

Lees verder »
person_outlineBlog

Onnodige zorg: vooral in de communicatie gaat het vaak mis

13 mrt om 11:30 uurtimer4 min

Thieu Heijltjes is verrast over de resultaten van het onderzoek naar Onnodige Zorg door Patiëntenfederatie…

Lees verder »