Zorgverleners ervaren grotere werkdruk - maar zijn toch tevreden
Een werknemers- en werkgeverspanel beantwoordde vragen over de werkbeleving. Het panel komt voort uit steekproeven uit 1,3 miljoen werknemers van bijna 130 duizend bedrijven in de zorg- en welzijnssector. Uit deze gegevens blijkt dat bijna 44 procent van de werknemers en bijna de helft van de werkgevers de werkdruk te hoog vindt. Daarnaast is die werkdruk volgens bijna 2 op de 3 werknemers het jaar voorafgaand aan de enquête toegenomen.
Regeldruk en administratieve lasten
Werknemers noemen het vaakst regeldruk en administratieve lasten als reden voor de toenemende werkdruk ( 74,5 procent) . Andere redenen die genoemd worden zijn meer of moeilijkere taken (52,6 procent), mondigere cliënten (36 procent) en te weinig personeel (34,7 procent).
Agressie en geweld
Ook komt naar voren dat twee derde van de werknemers in het voorgaande jaar te maken had met agressie en geweld van patiënten, cliënten of hun familieleden. Het ging in de meeste gevallen om verbaal geweld als schelden of schreeuwen (87 procent). Daarnaast kwamen ook lichamelijke agressie (42 procent) en pesten (41 procent) vaak voor.
Zeer tevreden
Ondanks de toenemende werkdruk en de confrontatie met agressie en geweld geeft 78 procent van de ondervraagden aan tevreden of zeer tevreden te zijn met hun werk. Daarvan vindt 90 procent het werk inhoudelijk leuk en 78 procent noemt de sfeer op de afdeling plezierig. Met de loopbaanperspectieven waren de werknemers een stuk minder tevreden. Zo was minder dan de helft van de ondervraagden (44 procent) het eens met de stelling ‘Ik heb voldoende loopbaanperspectieven op mijn werk’.
Meer informatie: CBS, Werkgeversenquête zorg en welzijn en werknemersenquête zorg en welzijn; 30 september 2019

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Het Goede Gesprek: ‘Boeien en binden lukt alleen door een combinatie van methoden’
14 apr om 10:00 uur 3 minDe eerste editie van het Goede Gesprek op 9 april voor praktijkmanagers in de mondzorg liet zien hoe divers de…
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
10 apr om 11:00 uur 4 minHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
KNMT roept tandartsen op agressie te melden voor project ‘ZorgVeilig’
10 apr om 10:30 uur 3 minPerspectief huisarts is verbeterd door regionale samenwerking, nieuwe concepten en digitalisering
7 apr om 16:00 uur 5 minDe huisartsenbranche staat door verschillende factoren onder druk, maar het perspectief is verbeterd. Rabobank…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:30 uur 3 minDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uur 4 minUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
(Schijn)zelfstandige of werknemer? Hierbij het 9-gangenmenu!
2 apr om 10:52 uurOp 24 maart 2023 heeft de Hoge Raad in het Deliveroo-arrest opdrachtgevers en zelfstandigen negen criteria…
Reactie toevoegen