Prinsjesdagbijeenkomst: de fiscale gevolgen voor de zorg

woensdag 14 september 2022
timer 5 min

Foto: Shutterstock

Dinsdag 20 september was het weer zo ver. Het kabinet presenteerde op Prinsjesdag de fiscale plannen voor 2023. Hieronder treft u een aantal verwachte wijzigingen die relevant kunnen zijn voor u als zorgverlener.

Verlaging inkomstenbelasting 
Een van de maatregelen om de koopkracht te stimuleren is het verlagen van de inkomstenbelasting. Het tarief in de eerste schijf gaat naar beneden. 

Hypotheekrenteaftrek 
Door de afbouw van de hypotheekrenteaftrek wordt in 2023 de aftrek beperkt tot maximaal 37,05% (2022: 40%). De verwachting is dat deze vanaf 2024 niet verder wordt afgebouwd. 

Afschaffing middelingsregeling 
De middelingsregeling kan worden toegepast bij sterk wisselende jaarinkomens. Met de middelingsregeling is het mogelijk om het inkomen van drie opeenvolgende jaren evenredig te verdelen. Vervolgens wordt de inkomstenbelasting berekend. Zo wordt het effect van de progressieve heffing in box 1 gedempt. Vanaf 1 januari 2023 wordt de middelingsregeling afgeschaft. Dit houdt in dat 2022 – 2024 het laatste tijdvak is waarover middeling kan worden toegepast. 

Afbouw zelfstandigenaftrek en verhoging arbeidskorting 
Een zelfstandig ondernemer kan in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Er mag dan een vast bedrag van de winst worden afgetrokken. De zelfstandigenaftrek wordt in 2023 verlaagd met  
€ 650 naar € 5.660. Zelfstandigen zullen worden gecompenseerd door een verhoging van de arbeidskorting. 

Afschaffing fiscale oudedagsreserve (FOR) 
Een voor de inkomstenbelasting belastingplichtige ondernemer kan onder voorwaarden met de fiscale oudedagsreserve (hierna: FOR) jaarlijks een deel van de winst reserveren voor een oudedagsvoorziening. De reservering is aftrekbaar van de winst. Vanaf 1 januari 2023 kan de FOR niet meer gefaciliteerd worden opgebouwd. 

Wet excessief lenen 
De wet excessief lenen gaat in per 1 januari 2023. Deze wet ontmoedigt het lenen van gelden door een DGA van zijn eigen BV. Indien het totaal aan schulden aan de eigen BV groter is dan € 700.000, dan wordt het meerdere al fictief regulier voordeel belast in box 2. Kwalificerende eigenwoningschulden worden hiervan uitgezonderd.  

Verhoging tarief box 2 
Bij een DGA met een aanmerkelijk belang (>5%) in een BV worden inkomsten uit de BV (zoals dividend) in de inkomstenbelasting belast in box 2. Het huidige box 2 tarief bedraagt 26,9%. Vanaf 2024 komen er twee schijven. Het tarief voor de eerste schijf (tot € 67.000) wordt 26%. Het tarief voor de tweede schijf (vanaf € 67.000) wordt 29,5%. 

Verlaging doelmatigheidsmarge gebruikelijk loon 
Een DGA met een aanmerkelijk belang (>5%) in een BV moet een gebruikelijk loon ontvangen voor zijn werkzaamheden. Het gebruikelijk loon wordt ten minste gesteld op het hoogste van de volgende bedragen: 

  • 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking (doelmatigheidsmarge)
  • het hoogste loon van de werknemers die in dienst zijn 
  • € 48.000 

De doelmatigheidsmarge wordt vanaf 1 januari 2023 hoogstwaarschijnlijk verlaagd van 25% naar 0%.  

Verhoging tarief vennootschapsbelasting 
Bv's en andere rechtspersonen met een winst van meer dan € 200.000 betalen vanaf 2023 fors meer vennootschapsbelasting. Het lage tarief in de vennootschapsbelasting van 15% wordt verhoogd naar 19% en gaat gelden voor de eerste € 200.000 winst in plaats van voor de eerste € 395.000 nu. Over het meerdere is 25,8% vennootschapsbelasting verschuldigd. 

Aanpassing box 3 
De Hoge Raad heeft de heffing binnen box 3 in strijd met het recht verklaard. Het vermogen in box 3 zal in 2023 en 2024 worden belast via de zogenaamde spaarvariant. In de spaarvariant wordt uitgegaan van de werkelijke omvang van bankrekeningen, schulden en overige bezittingen. Iedere categorie kent zijn eigen forfaitaire tarief waartegen het belast zal worden. Vanaf 2025 zal een nieuw box 3 stelsel worden ingevoerd om het vermogen te belasten op basis van het werkelijke rendement. 

Leegwaarderatio verhuurde woningen 
In beginsel worden verhuurde woningen gewaardeerd op de WOZ-waarde. In specifieke gevallen mag de waarde worden verminderd met de zogenoemde leegwaarderatio. De leegwaarderatio wordt per 1 januari 2023 afgeschaft. 

Mogelijke aanpassing bedrijfsopvolgingsregeling  
De bedrijfsopvolgingsregeling is een regeling die een bedrijfsopvolging fiscaal faciliteert zowel in de inkomstenbelasting als in de schenk- en erfbelasting. Onlangs heeft het Centraal Planbureau de evaluatie naar deze regeling afgerond. Het kabinet heeft aangegeven dat in deze kabinetsperiode wordt onderzocht hoe de bedrijfsopvolgingsregeling kan worden verbeterd en oneigenlijk gebruik kan worden tegengegaan. 

Verlaging schenkingsvrijstelling eigen woning 
De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning aan personen tussen de 18 en 40 jaar wordt in 2023 verlaagd van € 106.671 naar € 27.231. De vrijstelling wordt per 1 januari 2024 helemaal afgeschaft. 

Verhoging tarief overdrachtsbelasting 
De overdrachtsbelasting voor niet-woningen en woningen die niet worden gebruikt als eigen woning, wordt vanaf 1 januari 2023 mogelijk verhoogd naar 10,4% (2022: 8%). 

Afschaffing btw op zonnepanelen 
Het btw-tarief op de levering en installatie van zonnepanelen op en in de onmiddellijke nabijheid van woningen wordt verlaagd naar 0%. Particuliere zonnepaneelhouders worden daarmee verlicht van hun administratieve last omtrent het terugvragen van btw. 

Kortom, er staat een hoop te gebeuren. Heeft u vragen over deze wijzigingen of bent u benieuwd naar alle wijzigingen? Meld u dan aan voor ons Webinar Zorg op vrijdag 30 september! Aanmelden kan via: Prinsjesdagbijeenkomsten 2022 - Visser & Visser (visser-visser.nl) 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met W.C. (Wim) Pietjouw RB CFP®, senior Belastingadviseur Branchegroep Zorg, wcpietjouw@visser-visser.nl, 06 - 37 45 05 93.

 
 
 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Informatieveiligheid vraagt aandacht en actie

6 sep om 11:15 uurtimer3 min
‘Ik heb een mail geopend en toen was het te laat, ik ben gehackt!’ Malware, phishingmail en ransomware kunnen de…
Lees verder »
Foto: Lexmond aan de Lek (Shutterstock)
flash_onNieuws

Actieve bewoners werven samen met Buurtdokters nieuwe huisartsen voor Lexmond

18 aug om 09:15 uurtimer3 min
Jan van Wiggen en Sylvia de Jong, inwoners van het Utrechtse Lexmond, namen het initiatief om in het dorp weer een…
Lees verder »
MC Westerkwartier in het Groningse Tolbert
all_inclusiveAchtergrondartikel

Sectorspecialist over planning nieuw medisch centrum: ‘Praktijkhouders delen graag ervaringen en tips’

14 jul om 12:16 uurtimer3 min
Waar moet je op letten als je een nieuw pand wilt of een gezondheidscentrum wilt opzetten? Welke stappen moet je…
Lees verder »

Van Lanschot Healthcare: Als startende huisarts op zoek naar een hypotheek?

29 jun om 10:00 uurtimer3 min
In onze nieuwe blogserie laten we leden van het team van Van Lanschot aan het woord. We spreken met Henk-Jan van…
Lees verder »
Sigrid Kaag, minister van Financiën (Foto: Shutterstock)
person_outlineBlog

Voorjaarsnota 2022: dynamiek voor de zorgondernemer

9 jun om 15:00 uurtimer4 min
Jaarlijks informeert de minister van Financiën de Tweede Kamer via de Voorjaarsnota en de Najaarsnota over de…
Lees verder »

Een plan voor uw financiële gezondheid

13 apr om 12:09 uur
Als medisch professional heeft u over het algemeen een stabiel inkomen. Maar wat aan de ene kant binnenkomt, bent…
Lees verder »

MO Actueel webinar op 7 april biedt checklist: ‘Is uw praktijk Wtza-proof? Alle verplichtingen op een rij’

30 mrt om 09:59 uurtimer3 min
Accountant Jan Ruitenbeek (Visser & Visser) presenteert tijdens het webinar MO Actueel op 7 april een…
Lees verder »

Juridische en fiscale actualiteiten in één uur: Fiscale prioriteiten en Wtza

16 mrt om 17:00 uurtimer2 min
In samenwerking met Visser & Visser Accountants en Belastingadviseurs organiseert MedischOndernemen op…
Lees verder »