Prinsjesdagbijeenkomst: de fiscale gevolgen voor de zorg

woensdag 14 september 2022
timer 5 min

Foto: Shutterstock

Dinsdag 20 september was het weer zo ver. Het kabinet presenteerde op Prinsjesdag de fiscale plannen voor 2023. Hieronder treft u een aantal verwachte wijzigingen die relevant kunnen zijn voor u als zorgverlener.

Verlaging inkomstenbelasting 
Een van de maatregelen om de koopkracht te stimuleren is het verlagen van de inkomstenbelasting. Het tarief in de eerste schijf gaat naar beneden. 

Hypotheekrenteaftrek 
Door de afbouw van de hypotheekrenteaftrek wordt in 2023 de aftrek beperkt tot maximaal 37,05% (2022: 40%). De verwachting is dat deze vanaf 2024 niet verder wordt afgebouwd. 

Afschaffing middelingsregeling 
De middelingsregeling kan worden toegepast bij sterk wisselende jaarinkomens. Met de middelingsregeling is het mogelijk om het inkomen van drie opeenvolgende jaren evenredig te verdelen. Vervolgens wordt de inkomstenbelasting berekend. Zo wordt het effect van de progressieve heffing in box 1 gedempt. Vanaf 1 januari 2023 wordt de middelingsregeling afgeschaft. Dit houdt in dat 2022 – 2024 het laatste tijdvak is waarover middeling kan worden toegepast. 

Afbouw zelfstandigenaftrek en verhoging arbeidskorting 
Een zelfstandig ondernemer kan in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Er mag dan een vast bedrag van de winst worden afgetrokken. De zelfstandigenaftrek wordt in 2023 verlaagd met  
€ 650 naar € 5.660. Zelfstandigen zullen worden gecompenseerd door een verhoging van de arbeidskorting. 

Afschaffing fiscale oudedagsreserve (FOR) 
Een voor de inkomstenbelasting belastingplichtige ondernemer kan onder voorwaarden met de fiscale oudedagsreserve (hierna: FOR) jaarlijks een deel van de winst reserveren voor een oudedagsvoorziening. De reservering is aftrekbaar van de winst. Vanaf 1 januari 2023 kan de FOR niet meer gefaciliteerd worden opgebouwd. 

Wet excessief lenen 
De wet excessief lenen gaat in per 1 januari 2023. Deze wet ontmoedigt het lenen van gelden door een DGA van zijn eigen BV. Indien het totaal aan schulden aan de eigen BV groter is dan € 700.000, dan wordt het meerdere al fictief regulier voordeel belast in box 2. Kwalificerende eigenwoningschulden worden hiervan uitgezonderd.  

Verhoging tarief box 2 
Bij een DGA met een aanmerkelijk belang (>5%) in een BV worden inkomsten uit de BV (zoals dividend) in de inkomstenbelasting belast in box 2. Het huidige box 2 tarief bedraagt 26,9%. Vanaf 2024 komen er twee schijven. Het tarief voor de eerste schijf (tot € 67.000) wordt 26%. Het tarief voor de tweede schijf (vanaf € 67.000) wordt 29,5%. 

Verlaging doelmatigheidsmarge gebruikelijk loon 
Een DGA met een aanmerkelijk belang (>5%) in een BV moet een gebruikelijk loon ontvangen voor zijn werkzaamheden. Het gebruikelijk loon wordt ten minste gesteld op het hoogste van de volgende bedragen: 

  • 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking (doelmatigheidsmarge)
  • het hoogste loon van de werknemers die in dienst zijn 
  • € 48.000 

De doelmatigheidsmarge wordt vanaf 1 januari 2023 hoogstwaarschijnlijk verlaagd van 25% naar 0%.  

Verhoging tarief vennootschapsbelasting 
Bv's en andere rechtspersonen met een winst van meer dan € 200.000 betalen vanaf 2023 fors meer vennootschapsbelasting. Het lage tarief in de vennootschapsbelasting van 15% wordt verhoogd naar 19% en gaat gelden voor de eerste € 200.000 winst in plaats van voor de eerste € 395.000 nu. Over het meerdere is 25,8% vennootschapsbelasting verschuldigd. 

Aanpassing box 3 
De Hoge Raad heeft de heffing binnen box 3 in strijd met het recht verklaard. Het vermogen in box 3 zal in 2023 en 2024 worden belast via de zogenaamde spaarvariant. In de spaarvariant wordt uitgegaan van de werkelijke omvang van bankrekeningen, schulden en overige bezittingen. Iedere categorie kent zijn eigen forfaitaire tarief waartegen het belast zal worden. Vanaf 2025 zal een nieuw box 3 stelsel worden ingevoerd om het vermogen te belasten op basis van het werkelijke rendement. 

Leegwaarderatio verhuurde woningen 
In beginsel worden verhuurde woningen gewaardeerd op de WOZ-waarde. In specifieke gevallen mag de waarde worden verminderd met de zogenoemde leegwaarderatio. De leegwaarderatio wordt per 1 januari 2023 afgeschaft. 

Mogelijke aanpassing bedrijfsopvolgingsregeling  
De bedrijfsopvolgingsregeling is een regeling die een bedrijfsopvolging fiscaal faciliteert zowel in de inkomstenbelasting als in de schenk- en erfbelasting. Onlangs heeft het Centraal Planbureau de evaluatie naar deze regeling afgerond. Het kabinet heeft aangegeven dat in deze kabinetsperiode wordt onderzocht hoe de bedrijfsopvolgingsregeling kan worden verbeterd en oneigenlijk gebruik kan worden tegengegaan. 

Verlaging schenkingsvrijstelling eigen woning 
De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning aan personen tussen de 18 en 40 jaar wordt in 2023 verlaagd van € 106.671 naar € 27.231. De vrijstelling wordt per 1 januari 2024 helemaal afgeschaft. 

Verhoging tarief overdrachtsbelasting 
De overdrachtsbelasting voor niet-woningen en woningen die niet worden gebruikt als eigen woning, wordt vanaf 1 januari 2023 mogelijk verhoogd naar 10,4% (2022: 8%). 

Afschaffing btw op zonnepanelen 
Het btw-tarief op de levering en installatie van zonnepanelen op en in de onmiddellijke nabijheid van woningen wordt verlaagd naar 0%. Particuliere zonnepaneelhouders worden daarmee verlicht van hun administratieve last omtrent het terugvragen van btw. 

Kortom, er staat een hoop te gebeuren. Heeft u vragen over deze wijzigingen of bent u benieuwd naar alle wijzigingen? Meld u dan aan voor ons Webinar Zorg op vrijdag 30 september! Aanmelden kan via: Prinsjesdagbijeenkomsten 2022 - Visser & Visser (visser-visser.nl) 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met W.C. (Wim) Pietjouw RB CFP®, senior Belastingadviseur Branchegroep Zorg, wcpietjouw@visser-visser.nl, 06 - 37 45 05 93.

 
 
 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza): Nog nauwelijks bekend bij praktijkhouders

19 jan om 12:30 uurtimer5 min
Een jaar geleden trad de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking. Tijd om de balans op te maken. In…
Lees verder »

Praktijkhouder pleit voor betere regulering tarieven fysiotherapie: ‘Maak een plan van aanpak met deskundigen’

13 jan om 10:30 uurtimer5 min
Ton Regeer, praktijkhouder in ’s Gravenzande en Monster, betoogt dat zorgverzekeraars totaal geen reële indexering…
Lees verder »

De impact van de Wet Toetreding Zorgaanbieders: Regel de Wtza op tijd

9 jan om 14:50 uurtimer4 min
Sinds 1 januari 2022 is de Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza) van kracht. Hierdoor wil de Inspectie…
Lees verder »
person_outlineBlog

Hoe privé zijn de schulden van uw werknemer?

5 dec 2022 timer3 min
Als uw werknemer te maken krijgt met een deurwaarder vanwege onbetaalde rekeningen, dan kan er beslag worden…
Lees verder »

Als medisch specialist een hypotheek afsluiten

28 nov 2022 timer3 min

U heeft besloten om een nieuw huis te kopen. Er zijn echter momenten dat u behoefte heeft aan…

Lees verder »
flash_onNieuws

‘Enorme stap’ naar een nieuwe CAO in de fysiotherapie

24 nov 2022 timer3 min
De CAO-onderhandelingscommissies van Werkgeversvereniging Fysiotherapie (WVF) en Fysiovakbond FDV hebben op 21…
Lees verder »
flash_onNieuws

VvAA en accountants willen ‘structurele oplossing’ jaarverantwoording Wmg

15 nov 2022 timer3 min
Zorgaanbieders die over het boekjaar 2022 voor het eerst een openbare jaarverantwoording volgens de Wet…
Lees verder »
Joost de Waard Visser & Visser
mic_external_onInterview

Joost de Waard (Visser & Visser) blikt terug: ‘Praktijkmanager, ga echt managen. Claim je positie’

15 nov 2022 timer4 min
Praktijken worden steeds groter, waardoor ze professioneler moeten worden en praktijkmanagers daarin moeten…
Lees verder »