De angst voor de tandarts én de onvoorspelbare rekening: Kerkratten en Baligangers

maandag 5 februari 2024
timer 4 min
Jan Henk Nawijn (Foto: De Lieve Tandarts)

Jan Henk Nawijn (Foto: De Lieve Tandarts)

Met De Lieve Tandarts proberen we drempels weg te nemen waardoor mensen niet meer naar de tandarts gaan. Tandartsangst is er een van, maar angst voor de (onvoorspelbare) hoge rekening is ook een heel belangrijke drempel. Dit komt doordat de kosten niet altijd even transparant zijn en veel mensen de zorg eenvoudigweg niet kunnen betalen.

De manier waarop tandarts- en mondzorgtarieven doorgaans worden gepresenteerd is gebaseerd op de codes die tandartsen en andere mondzorgprofessionals kunnen declareren bij de zorgverzekeraars. Voor de patiënt scheppen ze niet de duidelijkheid van een normale prijslijst. Het blijft zoeken en interpreteren. Vooral prijzen van mondhygiënebehandelingen die gebaseerd zijn op minutendeclaraties wekken de ergernis op van veel patiënten. Vaak hebben ze het gevoel dat ze minder lang behandeld zijn – al dan niet terecht.

Mondzorg in het basispakket

Er valt kortom best iets te verbeteren. Dat commerciële tandartsen daar moeite mee hebben, valt te begrijpen. Ondoorzichtigheid werkt immers in hun voordeel, er valt makkelijk iets extra bij te verzinnen om de omzet te spekken. Maar de welwillenden zullen best bereid zijn een normale prijslijst te publiceren op hun site en bij de balie. Dokters van de Wereld pleiten al jaren voor essentiële en preventieve mondzorg in het basispakket. Dat werd vóór de verkiezingen graag overgenomen door PVV en BBB, een verkiezingsbelofte die vorige week net zo snel getorpedeerd werd door de eigen kamerfracties. Over volksverlakkerij gesproken.

Ziekenfondsgestuntel

Sommige gerespecteerde tandartsen beweren nu met droge ogen dat het verlenen van essentiële en preventieve mondzorg vanuit het basispakket een gruwel is omdat je dan teruggaat naar het ziekenfondsgestuntel van weleer. Er zijn heel veel goedwillende tandartsen die het belang van hun patiënten vooropstellen. Maar het soort dat esthetische behandelingen belangrijker acht dan hun essentiële zorgplicht ziet dat anders, de welverdiende vakantie naar Bali staat immers hard in de agenda en waarom zou je je druk maken om dit soort futiliteiten? Het is leuker om te dure facings te combineren met een beetje botox links en rechts. Dat geeft ‘tevreden klanten’ die er vervolgens fijn mee kunnen pronken op Insta vanaf hun ligbedje aan het strand van Seminyak.

Weinig keuze voor patiënt

In een ondoorzichtige mondzorgwereld waarin er voor patiënten op basis van kwaliteit weinig te kiezen valt, omdat ze al blij mogen zijn dat er überhaupt nog een tandarts te vinden is die nieuwe patiënten aanneemt, is geen plaats voor mensen die de stap naar de tandarts maar moeilijk kunnen zetten. Ze durven niet doordat ze in het verleden hufterig behandeld zijn door een dominante, eigengereide tandarts of omdat ze te bang zijn financieel het einde van de maand weer niet te kunnen halen, beide begrijpelijke oorzaken.

Misschien kan de KNMT zich eens wat langer en uitvoeriger buigen over deze belangrijke problemen. En tevens het belang van de patiënt een plekje geven boven dat van de contributie-clientèle. Die patiënten zijn immers je werkelijke klanten. En zijn die niet koning? Ook al hebben patiënten soms minder te besteden dan de spreekwoordelijke kerkrat en zijn zij daardoor al 20 jaar niet op vakantie geweest. En is Bali is voor hen al helemaal onbereikbaar.

Wat een vreselijk vooringenomen bericht.
Wat lees ik hier toch voor een onzin. De tandarts in Nederland kost gemiddeld 250€ in het jaar. Althans dat is de omzet per patient in mijn praktijk. Dat is een dikke 20€ per maand. Is bovenstaande dan gezeur of niet, zeg nou zelf.

Mooi Stuk. Wat fijn dat er mensen zijn die zich bekommeren om patiënten die om deze redenen niet naar de tandarts gaan.

Wat een zielig verhaal. Mondzorg, bij uitstek een medische tak waar preventie heel erg loont is volledig verzekerd tot de leeftijd van 18 jaar en hoeveel ouders nemen hier helaas niet hun verantwoordelijkheid ? Niemand wordt met een desolaat gebit geboren. Talloze patiënten hoeven maar weinig voor hun gebit uit te geven, omdat ze dit hebben begrepen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

all_inclusiveAchtergrondartikel

Open Future-congres: ‘Fysiopraktijk die kosten beheerst, kan keurige marge halen van 15%’

14 feb om 15:00 uurtimer5 min

Bij het congres ‘Redelijke verdiensten - Hoe?’ op 25 januari in Arnhem liet ondernemersadviseur Brigitte Vogels…

Lees verder »

Belangrijke belastingaftrekposten voor medisch specialisten

14 feb om 15:00 uur

Als medisch specialist wilt u zich vooral kunnen richten op het verlenen van zorg aan uw patiënten, zonder u…

Lees verder »
Tweede Kamer bijeen
flash_onNieuws

Tweede Kamer verwerpt moties voor mondzorg in de basisverzekering

1 feb om 17:40 uurtimer3 min

De Tweede Kamer heeft een motie van de SP en Denk om mondzorg op te nemen in het basispakket…

Lees verder »

Nieuw leven voor gezondheidscentra

31 jan om 11:30 uurtimer4 min
De huisartsenzorg staat op instorten. Hoog tijd om het denken over gezondheidscentra in ere te herstellen, vindt…
Lees verder »
Harry Geurkink - foto Claudia Kamergorodski
mic_external_onInterview

Harry Geurkink over fysiocongres: ‘Redelijke verdiensten, maar hoe?’: ‘Schreeuwen en strijd helpen niet’

22 jan om 10:45 uurtimer5 min

Fysiotherapeut Harry Geurkink is oprichter van Romei Therapie & Training in Zevenaar en…

Lees verder »
Zorgverzekering eigen risico medicatiekosten
person_outlineBlog

Stop met het eigen risico

12 jan om 12:45 uurtimer4 min
'In januari is mijn eigen risico ieder jaar al op, sinds ik Pradaxa gebruik. Als drager van de erfelijke ‘Factor V…
Lees verder »

Bent u zorgondernemer? Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in belastingen en wet- en regelgeving voor 2024

12 jan om 12:37 uur

Een nieuw jaar brengt vaak veranderingen met zich mee, en dat geldt ook voor 2024. Voor u als zorgondernemer…

Lees verder »
Guus van Montfort - Foto SWP
mic_external_onInterview

Hoogleraar Guus van Montfort over ‘beeld en werkelijkheid’ in de zorg: ‘Stuur op vertrouwen in de werkvloer’

9 jan om 15:45 uurtimer8 min

Overheid en verzekeraars zouden niet op microniveau moeten sturen, maar vanuit vertrouwen in de werkvloer. Dat…

Lees verder »