Nieuw recht voor de maatschap - zou het er van komen?

donderdag 26 september 2019
timer 3 min
De maatschap wordt veel gebruikt voor samenwerkingsverbanden in de medische sector. De maatschap is een zogenaamde personenvennootschap. Een voorbeeld van een andere, bekende personenvennootschap is de vennootschap onder firma. Het verschil: de maatschap is een samenwerkingsvorm voor beroepsbeoefenaren, de vennootschap onder firma is een samenwerkingsvorm voor het uitoefenen van een bedrijf.

De wettelijke regeling voor de personenvennootschappen dateert uit 1838. Sindsdien is er weinig veranderd. Ja, u leest het goed, dit recht is bijna 200 jaar oud! Dat is in uw sector heel anders. Kunt u zich nog iets voorstellen bij de medische zorg anno 1838? Hoog tijd dus om de wettelijke regeling voor de personenvennootschappen op de operatietafel te leggen en het niet langer, zoals in het verleden, te laten bij wat plastische chirurgie.

 

Nieuw wetsvoorstel

In 1972 en in de periode 2002-2011 zijn er pogingen gedaan om de wettelijke regeling voor de personenvennootschappen te moderniseren. Maar deze pogingen zijn gestrand. Nu is er een nieuw wetsvoorstel en dat ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Het valt op dat het verschil tussen de maatschap en de vennootschap onder firma verdwijnt. Straks is er alleen nog de vennootschap. Een beetje apart is wel dat de nieuwe vennootschap niet alleen vennootschap mag worden genoemd, maar dat ook de oude aanduidingen maatschap en vennootschap onder firma gebruikt mogen blijven worden.

 

De belangrijkste vernieuwing: de vennootschap is een rechtspersoon. Dat betekent dat de vennootschap zelf eigenaar is van haar vermogen. Ook kan de vennootschap bijvoorbeeld een praktijkpand op naam krijgen. De rechtspersoonlijkheid maakt ook de verkoop van de vennootschap en de toetreding van nieuwe vennoten veel eenvoudiger. En bij dat alles zou de fiscale transparantie behouden blijven. De vennootschap wordt zelf niet belastingplichtig, maar de winst wordt, net als nu het geval is, toegerekend aan en belast bij de vennoten.

 

Aansprakelijkheid

Het wetsvoorstel voorziet ook in een nieuwe regeling voor de aansprakelijkheid. Dat kan ook niet anders. Als de vennootschap rechtspersoonlijkheid krijgt, ontstaat er qua aansprakelijkheid een nieuwe situatie. De vennootschap is dan contractspartij. En dus is de vennootschap aansprakelijk zou je zeggen. Zover wil de wetgever echter niet gaan. De vennoten zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap als deze de schulden zelf niet kan voldoen. Een schuldeiser moet dus eerst de vennootschap aanspreken. Pas als aannemelijk is dat deze de schulden niet kan voldoen, kan een schuldeiser iedere vennoot voor de gehele schuld aanspreken. Verder is een vennoot aan wie uitdrukkelijk de uitvoering van een opdracht is toevertrouwd, naast de vennootschap, aansprakelijk voor een aan die vennoot toerekenbare tekortkoming in de uitvoering van de opdracht.

 

De nieuwe aansprakelijkheidsregeling verschilt wezenlijk van het huidige recht. Daarin is de maatschap niet aansprakelijk, maar is iedere vennoot aansprakelijk voor de schulden die hij zelf aangaat en voor een evenredig deel voor de schulden van de maatschap. Zal het wetsvoorstel het gaan halen? Dat is afwachten. De internetconsultatie is op 31 mei gesloten en sindsdien is het stil. Maar: vol verwachting klopt ons hart!

Geschreven door: Wim Boerman, juridisch adviseur bij Van Ree Finance Consultants | Foto: Shutterstock

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »

Uw werknemer meldt zich ziek. Wat nu?

27 mrt om 15:00 uurtimer4 min

Alle bedrijven krijgen er wel eens mee te maken: een zieke werknemer. Waar moet u als werkgever allemaal…

Lees verder »
Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
flash_onNieuws

Cao Huisartsenzorg 2024-2025 vastgesteld

21 mrt om 13:19 uur

De Cao Huisartsenzorg regelt de arbeidsvoorwaarden voor het ondersteunend personeel binnen de…

Lees verder »