Meer digitale regie voor reumapatiënt
De digitale gezondheidsomgeving moet bovendien maatwerk en samenwerking binnen de gehele reumaketen vergemakkelijken. “Als je kijkt naar de toekomst, dan zal de patiënt steeds meer de regie voeren over het zorgproces, dus ook over zijn eigen data en digitaal dossier”, zegt Josien Veris, lid raad van bestuur van RZWN. “De patiënt participeert steeds meer. Met de invoering van een PGO sorteren we voor op die ontwikkeling. Eigenlijk is het een perfect instrument voor shared decision making.”
Compleet dossier voor alle zorgverleners
Anders dan een patiëntenportaal, dat alleen door de betrokken zorgaanbieder geleverde informatie bevat, biedt een PGO een compleet dossier, waarin alle zorgverleners, uiteenlopend van ziekenhuizen, behandelcentra, huisarts, paramedici tot apotheken, informatie kunnen delen met de patiënt en elkaar. Dit past volgens Veris uitstekend bij de integrale aanpak van RZWN, dat vanuit tien specialistische reumacentra zorg en ondersteuning aan 12.000 patiënten biedt. “Wij gaan er vanuit dat de ziekte een klein onderdeel van het leven moet zijn en niet het leven moet bepalen. Dat betekent dat je medicamenteus het goede geeft, maar ook dat je patiënten leert de ziekte een plek te geven in het leven. Helaas houdt heel veel zorg op bij de muren van de instelling. Wij zijn van mening dat je moet zorgen dat de zorg een continu geheel is.”
“Waar nodig willen we extra ondersteuning bieden bij het omgaan met de ziekte. Daarbij is het van belang om te zorgen voor de patiënt als geheel. We willen de patiënt ook zien in zijn hoedanigheid van werknemer, moeder, mantelzorger of sporter. Met het oog hierop hebben we bijvoorbeeld al projecten lopen die aansluiten bij de Wmo. Het mooie van deze PGO is dat het naast medische ook sociale modules bevat.” Behalve als verzamelplaats voor patiëntinformatie en digitaal draaipunt in de zorg ziet RZWN de nieuwe PGO ook als een kwaliteitsinstrument waarmee uitkomsten, zoals de patiënt die ervaart kunnen worden gemeten en vastgelegd. Daarnaast biedt het ondersteuning voor reguliere spreekuren. “Patiënt en zorgverlener kunnen zich via de PGO beter voorbereiden op het spreekuur.”

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De digitale voordeur: zo maak je zorg toegankelijker en efficiënter
10 jul om 13:30 uur 3 minPatiënten verwachten duidelijkheid. Zoveel mogelijk gemak en snelheid. Toch blijft de…
Verdere aanpak schijnzelfstandigheid: bewijslast verschuift naar werkgever
8 jul om 12:00 uur 3 minHet demissionaire kabinet gaat door met hervorming van de arbeidsmarkt met het wetsvoorstel…
Zorgpartijen en ministerie bereiken akkoord over AZWA
2 jul om 14:00 uur 3 minNa uitvoerige onderhandelingen hebben het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (…
Hikos helpt patiënten door de ‘medische doolhof’: Een extra paar ogen op afstand
30 jun om 12:30 uur 5 minBij het online platform Hikos kunnen patiënten via beeldbellen overleggen met een specialist…
ZorgSom & Partners en Voorpraktijken bundelen krachten voor optimale ondersteuning van mondzorgpraktijken
20 jun om 10:55 uur 4 minZorgSom & Partners en Voorpraktijken kondigen een samenwerking aan die zich richt op het verbeteren van…
Zelfstandig specialist worden? Wat je moet weten over toetreden tot een maatschap
20 jun om 09:30 uur 3 minVoor veel medisch specialisten is toetreden tot een maatschap een belangrijke mijlpaal in hun loopbaan. Het…
Erik van Dam (VvAA) over nieuwe zzp-wetten: ‘De wetsvoorstellen gaan alweer op de lange baan’
16 jun om 16:30 uur 5 minDe val van het kabinet-Schoof begin juni maakt de inwerkingtreding van nieuwe zzp-wetgeving…
Ksyos helpt de laag complexe zorg buiten het ziekenhuis te organiseren
4 jun om 15:00 uur 4 minRecent is voormalig internist-infectioloog Joop Arends als medisch directeur gestart bij Ksyos. Hij blikt terug…
Reactie toevoegen