Opinie: Zorgkosten stijgen? Investeer in bewegen
Corona is vooralsnog van geringe invloed op de premie. De oorzaken van de premiestijging dit jaar zijn structureel, zoals de steeds betere kwaliteit van de zorg, stijgende salarissen, de toenemende vergrijzing en de steeds hogere uitgaven aan dure medicijnen.
Structurele oorzaken vragen om structurele oplossingen. Wat te doen? Snijden in de zorg? Daar waar behandelingen niet effectief zijn kan dat uiteraard. Iedere euro die we aan zorg uitgeven moet goed worden besteed. Toch moet het echte antwoord ergens anders worden gezocht. De oplossing is een diepte-investering in de gezondheid van Nederland. Een investering die zich zal uitbetalen in een gezonder land en dus lagere zorgkosten.
Investeer in gezond leven
Die beweging is al in gang gezet. We lezen het in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende politieke partijen. Stuk voor stuk geven zij preventie en een gezonde leefstijl een prominente plek. Dat stemt positief, maar goede voornemens zijn onvoldoende. Corona drukt ons nog eens keihard met de neus op de feiten. Mensen met een chronische aandoening of overgewicht worden ernstiger ziek en overlijden sneller. De sleutel is dus: een investering in een gezond leven. Daar moeten we onze zorg op inrichten. Niet tijdelijk tijdens de corona-epidemie, maar structureel en duurzaam.
Een voorbeeld: artrose. Eén van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen. Fysiotherapie kan in een vergevorderd stadium nog effectief zijn. Een gewricht vervangende operatie kan daarmee worden uitgesteld of zelfs worden voorkomen. De patiënt wordt een zware ingreep bespaard en dus worden hoge kosten vermeden. Een ander voorbeeld is valpreventie. Valpreventie kan ouderen helpen zich veilig door het eigen huis te bewegen en veel nare botbreuken voorkomen. Besparing: miljoenen euro’s.
Te veel dure ingrepen
Tot op dit moment wordt nog te snel gekozen voor dure en belastende ingrepen. De oorzaak daarvan is te vinden in ons zorgstelsel. Een operatie wordt vergoed uit de basisverzekering terwijl ondersteuning van een fysiotherapeut bij bewegen vaak voor eigen rekening is. Ook is het voor zorgverzekeraars niet voldoende aantrekkelijk om substantieel en structureel te investeren in preventie en bewegen. Bewegen moet de standaard worden. Daarop moeten we onze samenleving en de zorg inrichten. Wie goed beweegt blijft in de toekomst kwalen bespaard. 50 procent van de bevolking heeft overgewicht. Er is dus nog veel winst te behalen.
Dus: besparen op de zorg? Ja. Maar dan door een diepte-investering te doen in preventie en goede zorg die mensen in staat stelt te bewegen. Daarmee voorkom je dat kwalen ontstaan of verergeren, stel je operaties uit en blijven mensen langer zelfstandig. Mensen die zich goed en gezond voelen, kosten geen geld maar leveren de samenleving heel veel op, in geld en in algeheel welzijn. Dus is iedere euro zorgpremie die je daar in steekt het meer dan waard.
Guido van Woerkom
Voorzitter Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF)

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Verdere aanpak schijnzelfstandigheid: bewijslast verschuift naar werkgever
8 jul om 12:00 uur 3 minHet demissionaire kabinet gaat door met hervorming van de arbeidsmarkt met het wetsvoorstel…
Bob van Ravensberg (Fysiovakbond FDV): ‘Elke dag stoppen tien fysiotherapeuten, maar de politiek grijpt niet in’
3 jul om 12:30 uur 6 minFysiotherapeuten verlaten in groten getale het vak vanwege lage tarieven en een te hoge…
Zorgpartijen en ministerie bereiken akkoord over AZWA
2 jul om 14:00 uur 3 minNa uitvoerige onderhandelingen hebben het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (…
Zelfstandig specialist worden? Wat je moet weten over toetreden tot een maatschap
20 jun om 09:30 uur 3 minVoor veel medisch specialisten is toetreden tot een maatschap een belangrijke mijlpaal in hun loopbaan. Het…
Erik van Dam (VvAA) over nieuwe zzp-wetten: ‘De wetsvoorstellen gaan alweer op de lange baan’
16 jun om 16:30 uur 5 minDe val van het kabinet-Schoof begin juni maakt de inwerkingtreding van nieuwe zzp-wetgeving…
Deadline jaarverantwoording: uiterlijk 31 mei aanleveren
7 mei om 11:00 uur 4 minZorgaanbieders moeten uiterlijk 31 mei hun jaarverantwoording over 2024 indienen, tenzij zij voor 31 maart…
Voorstel Zelfstandigenwet moet alternatief bieden voor Vbar. Maar of dat lukt?
6 mei om 11:30 uur 3 minErik van Dam (VvAA) analyseert in de nieuwe editie van Arts en Auto het nieuwe voorstel van VVD-Kamerlid…
De digitale apothekersrevolutie: automatiseer uw administratie
15 apr om 12:18 uur 4 minAls apotheker of beherend apotheker heeft u dagelijks te maken met een breed takenpakket. Zorgverlening staat…
Reactie toevoegen