menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
16 november 2020

Opinie: Zorgkosten stijgen? Investeer in bewegen

Drie grotere zorgverzekeraars maakten vorige week hun premie voor volgend jaar bekend. De stijging van die premie varieert van veertig tot honderd euro per jaar. Zo’n stijging vraagt om bezinning. Hoe kunnen we de zorgkosten in de hand houden? Maar op zijn minst even belangrijk is de vraag: hoe investeren we iedere euro premie zo dat deze maximaal bijdraagt aan een gezonder Nederland en dus aan het in de hand houden van de zorgpremie? Door Guido van Woerkom (voorzitter KNGF).
Opinie: Zorgkosten stijgen? Investeer in bewegen

Corona is vooralsnog van geringe invloed op de premie. De oorzaken van de premiestijging dit jaar zijn structureel, zoals de steeds betere kwaliteit van de zorg, stijgende salarissen, de toenemende vergrijzing en de steeds hogere uitgaven aan dure medicijnen.

 

Structurele oorzaken vragen om structurele oplossingen. Wat te doen? Snijden in de zorg? Daar waar behandelingen niet effectief zijn kan dat uiteraard. Iedere euro die we aan zorg uitgeven moet goed worden besteed. Toch moet het echte antwoord ergens anders worden gezocht. De oplossing is een diepte-investering in de gezondheid van Nederland. Een investering die zich zal uitbetalen in een gezonder land en dus lagere zorgkosten.

 

Investeer in gezond leven 

Die beweging is al in gang gezet. We lezen het in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende politieke partijen. Stuk voor stuk geven zij preventie en een gezonde leefstijl een prominente plek. Dat stemt positief, maar goede voornemens zijn onvoldoende. Corona drukt ons nog eens keihard met de neus op de feiten. Mensen met een chronische aandoening of overgewicht worden ernstiger ziek en overlijden sneller. De sleutel is dus: een investering in een gezond leven. Daar moeten we onze zorg op inrichten. Niet tijdelijk tijdens de corona-epidemie, maar structureel en duurzaam.

 

Een voorbeeld: artrose. Eén van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen. Fysiotherapie kan in een vergevorderd stadium nog effectief zijn. Een gewricht vervangende operatie kan daarmee worden uitgesteld of zelfs worden voorkomen. De patiënt wordt een zware ingreep bespaard en dus worden hoge kosten vermeden. Een ander voorbeeld is valpreventie. Valpreventie kan ouderen helpen zich veilig door het eigen huis te bewegen en veel nare botbreuken voorkomen. Besparing: miljoenen euro’s.    

 

Te veel dure ingrepen

Tot op dit moment wordt nog te snel gekozen voor dure en belastende ingrepen. De oorzaak daarvan is te vinden in ons zorgstelsel. Een operatie wordt vergoed uit de basisverzekering terwijl ondersteuning van een fysiotherapeut bij bewegen vaak voor eigen rekening is. Ook is het voor zorgverzekeraars niet voldoende aantrekkelijk om substantieel en structureel te investeren in preventie en bewegen. Bewegen moet de standaard worden. Daarop moeten we onze samenleving en de zorg inrichten. Wie goed beweegt blijft in de toekomst kwalen bespaard. 50 procent van de bevolking heeft overgewicht. Er is dus nog veel winst te behalen.

 

Dus: besparen op de zorg? Ja. Maar dan door een diepte-investering te doen in preventie en goede zorg die mensen in staat stelt te bewegen. Daarmee voorkom je dat kwalen ontstaan of verergeren, stel je operaties uit en blijven mensen langer zelfstandig. Mensen die zich goed en gezond voelen,  kosten geen geld maar leveren de samenleving heel veel op, in geld en in algeheel welzijn. Dus is iedere euro zorgpremie die je daar in steekt het meer dan waard.

 

Guido van Woerkom
Voorzitter Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF)

Foto: Guido van Woerkom (KNGF)
Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen