Zorgaanbieders die al voor 2022 een praktijk voerden, hoeven toch geen jaarverantwoording aan te leveren over de jaren 2022 en 2023. Minister Helder drukt definitief de pauzeknop in voor de openbare jaarverantwoording voor deze groep, zo schrijft ze aan de Tweede Kamer. De minister toont zich ook gevoelig voor verhoging van de getalsgrens voor intern toezicht, eveneens een onderdeel van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). KNMT wil samen met de Eerstelijnscoalitie met Helder in gesprek over waar deze grens ligt.
KNMT wil duidelijkheid over verplicht intern toezicht Wtza
De pauzeknop geldt alleen voor zorgaanbieders die voor 1 januari 2022 al een praktijk voerden, schrijft de minister in de kamerbrief over de invoeringstoets Wtza. Voor aanbieders die na 1 januari 2022 zijn gestart en aanbieders bij wie na 1 januari 2022 een wijziging in de rechtsvorm heeft plaatsgevonden, geldt de pauzeknop niet. Zij moeten over 2022 en 2023 dus wel een jaarverantwoording aanleveren.
Toekomstbestendige oplossing nodig
De Eerstelijnscoalitie (ELC) is blij met het indrukken van de pauzeknop, maar ziet twee jaar uitstel niet als een toekomstbestendige oplossing. Ook over twee jaar zal de jaarverantwoordingsplicht eerstelijnszorgaanbieders veel tijd kosten. De beroepsorganisaties en het ministerie gaan verder in overleg over de komende twee jaar en starten een bredere verkenning naar de organisatie van zorg en de inhoud van de eerstelijnszorg, meldt de KNMT.
Verkenning grens intern toezicht
In haar brief geeft de minister aan dat ze, vanwege kritiek uit de eerstelijnszorg op de verplichting tot het instellen van intern toezicht bij meer dan 25 zorgverleners, wil bezien of de grens voor intern toezicht kan worden verlegd. Zij doet geen uitspraak over waar de grens moet komen te liggen, omdat zij eerst alle voor- en nadelen wil verkennen. De uitkomsten van deze verkenning wil ze volgend jaar naar de Kamer sturen.
Einde overgangstermijn vergunningplicht
Op 1 januari 2024 loopt de overgangstermijn af voor zorgaanbieders met een vergunningplicht. Voor zorgaanbieders die van rechtswege waren toegelaten of geen Wtzi-vergunning hoefden te hebben en nu onder het overgangsregime Wtza vallen, geldt dat zij voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingediend moeten hebben. Onderdeel van de vergunningaanvraag is het gaan organiseren van intern toezicht.
‘Kwaliteit regelgeving neemt af’
Het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) gaf 3 oktober een technische briefing in de Tweede Kamer over effecten van regeldruk op onder meer zorgprofessionals. In de rapportage stelt adviescollege dat de kwaliteit van voorgenomen regelgeving in de zorg afneemt. Te vaak worden de regeldrukgevolgen voor zorginstellingen, professionals en burgers niet of onvoldoende in kaart gebracht. Goede besluitvorming is daardoor soms onmogelijk.
Het adviescollege doet ook aanbevelingen aan de Tweede Kamer om onnodige regeldruk te voorkomen of weg te nemen. Het ATR roept Kamerleden op bij incidenten niet automatisch om nieuwe wet- en regelgeving te vragen. Analyseer eerst welk probleem er opgelost moet worden en wat daar voor nodig is, aldus het college.
Lees meer:
- KNMT vraagt duidelijkheid over verplicht intern toezicht, 4 oktober 2023
- Kamerbrief minister Helder Invoeringstoets Wtza, 28 september 2023
- Analyse ontwikkelingen in de regeldruk in de zorg, 3 september 2023
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
4e Klein Bedrijf Index Fysiotherapie: ‘54 procent van de praktijkhouders denkt aan stoppen – een schokkend aantal’
15 jan om 17:30 uur 6 minDuurzaamheid in de zorg: welke stappen zet u?
19 dec 2024 3 minIn deze blog hebben we het over duurzaamheid in de zorg. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de huidige…
Ziekenhuizen en brancheorganisaties willen Integraal Zorgakkoord opschorten
18 dec 2024 4 minDe ziekenhuizen willen de onderhandelingen over het Integraal Zorgakkoord opschorten vanwege onverwachte…
Chris Bruijn over Paramedisch Platform Flevoland en het IZA: ‘Naar een zorgsysteem waarin we samen optrekken zonder rompslomp’
9 dec 2024 7 minChris Bruijn is eigenaar van fysiopraktijk KernGezond en voorzitter van het Paramedisch Platform Flevoland. Hij…
Gasthoofdredacteur Erik van Dam in de nieuwe MedischOndernemen: ‘Ontregelen. Just do it!’
28 nov 2024 4 minEen themanummer over wet- en regelgeving? Klinkt logisch, er speelt immers veel. En ik zie in deze editie…
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het IZA in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov 2024 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov 2024 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov 2024 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Reactie toevoegen