Tevredenheid en winst

donderdag 18 april 2019
timer 4 min
Het is leuk wanneer iedereen die bij uw praktijk, apotheek of gezondheidscentrum betrokken is, het leuk vindt om bij u te werken. Maar het is meer dan leuk alleen, het levert u tevreden patiënten op en uiteindelijk meer rendement op uw investering. Zowel in financiële zin als voor de maatschappelijke positie van uw praktijk, apotheek of gezondheidscentrum. Wetenschappelijk onderzoek leverde daarvoor het bewijs: De service-winst keten. Door Reinder Koornstra.

Veel discussie gaat over hoeveel geïnvesteerd wordt in werkplek, in het goed vastleggen van de verantwoordelijkheden en bevoegdheden die bij specifieke taken passen, in de selectie van personeel, teambuilding en aandacht voor hun ontwikkeling. Wordt er vooral gesproken over de beloning van dat werknemers, of staat juist erkenning van hun inzet centraal?

 

En hoe is uw response op hun suggesties voor een betere service aan uw patiënten? Deze vragen komen aan bod bij de kwaliteit van de interne dienstverlening, zoals omschreven in de service-winst keten hieronder. De andere processen uit deze keten worden verderop beschreven.

 

  

De service-winst keten

 

Ervaren kwaliteit

De manier waarop met bovenstaande zaken wordt omgegaan, bepaalt de tevredenheid van uw werknemers. Die tevredenheid is niet alleen bepalend voor hun inzet voor hun taken, het leidt ook tot behoud van medewerkers. Zo hoeft er minder tijd gestoken te worden in het aantrekken, opleiden en begeleiden van nieuwe werknemers.  Behoud van werknemers en kwaliteit externe dienstverlening leiden tot de erkenning van de waarde van de dienstverlening in uw praktijk, apotheek of gezondheidscentrum door de patiënt. En dáár gaat het natuurlijk om, want alleen de ervaren kwaliteit door die patiënt levert tevreden patiënten op.

 

Klanttevredenheid en Klantentrouw

Klantentrouw levert niet alleen grotere binding van uw patiënten op, maar ook, als ze heel tevreden zijn, “Mond-tot-mond ‘reclame’,  in woord en op sociale media. Uiteindelijk levert klantentrouw uw praktijk, apotheek of gezondheidscentrum een sterkere positie in uw werkgebied op én meer rendement. Dat levert financiële mogelijkheden om meer te investeren in de kwaliteit van de interne dienstverlening en heeft effect op die kwaliteit, de tevredenheid van uw werknemers en op hun binding aan u als werkgever.

 

Dat effect wordt versterkt door de manier waarop patiënten op uw dienstverlening reageren: Hun tevredenheid daarover, dat hen uiteindelijk bindt aan uw praktijk, apotheek of gezondheidscentrum. Op die manier vormen investeringen in de interne dienstverlening de basis van de continuïteit en daarmee van de waarde van uw organisatie op langere termijn. En dát is wat in de huidige, transparante, maatschappij broodnodig is.                              

 

Hoe te beginnen?

Hierboven is besproken hoe de aandacht voor de omstandigheden waarin uw personeel moet werken (kwaliteit van de interne dienstverlening), uitmondt in een stevigere positie binnen de eerstelijns gezondheidszorg (groei omzet en groei winst). Het is belangrijk om regelmatig met uw personeel hierover te overleggen. Werkplek, taakomschrijving, personeelselectie, persoonlijke ontwikkeling, beloning, erkenning en de mogelijkheid om patiënten steeds beter te bedienen zijn geen bijzaken, maar een noodzakelijk onderdeel van het management van uw praktijk, apotheek of gezondheidscentrum.

 

Daarbij is het zaak u te realiseren dat onder ‘werknemers’ niet alleen degenen vallen die formeel bij u onder contract staan, maar ook iedereen waarvan u extern diensten afneemt. Tenslotte heeft de patiënt er geen boodschap aan dat een externe partij de ervaren kwaliteit van uw dienstverlening in gevaar brengt. Als het in dit schema geschetste proces eenmaal loopt, wordt het tijd te kijken wat ‘communicatie’ hieraan kan bijdragen.

 

Deze blog is geschreven door Reinder Koornstra.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Reviews in de mondzorg
person_outlineBlog

Reviews in de zorg zijn altijd zinvol

26 feb om 15:00 uurtimer5 min
Het is een lastige kwestie hoe je exact de kwaliteit bepaalt van zorgverlening. Mede om die reden is er veel…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Mascha van Wermeskerken over het strategisch jaarplan: ‘Het ideale plaatje helder op het netvlies van het team’

15 feb om 14:47 uur

Mascha van Wermeskerken, eigenaar van Dentiness, is praktijkmanagementcoach en -adviseur voor het…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Open Future-congres: ‘Fysiopraktijk die kosten beheerst, kan keurige marge halen van 15%’

14 feb om 15:00 uurtimer5 min

Bij het congres ‘Redelijke verdiensten - Hoe?’ op 25 januari in Arnhem liet ondernemersadviseur Brigitte Vogels…

Lees verder »

Belangrijke belastingaftrekposten voor medisch specialisten

14 feb om 15:00 uur

Als medisch specialist wilt u zich vooral kunnen richten op het verlenen van zorg aan uw patiënten, zonder u…

Lees verder »
Jan Henk Nawijn (Foto: De Lieve Tandarts)
person_outlineBlog

De angst voor de tandarts én de onvoorspelbare rekening: Kerkratten en Baligangers

5 feb om 12:45 uurtimer4 min

Met De Lieve Tandarts proberen we drempels weg te nemen waardoor mensen niet meer naar de tandarts gaan.…

Lees verder »
Harry Geurkink - foto Claudia Kamergorodski
mic_external_onInterview

Harry Geurkink over fysiocongres: ‘Redelijke verdiensten, maar hoe?’: ‘Schreeuwen en strijd helpen niet’

22 jan om 10:45 uurtimer5 min

Fysiotherapeut Harry Geurkink is oprichter van Romei Therapie & Training in Zevenaar en…

Lees verder »
Zorgverzekering eigen risico medicatiekosten
person_outlineBlog

Stop met het eigen risico

12 jan om 12:45 uurtimer4 min
'In januari is mijn eigen risico ieder jaar al op, sinds ik Pradaxa gebruik. Als drager van de erfelijke ‘Factor V…
Lees verder »

Bent u zorgondernemer? Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in belastingen en wet- en regelgeving voor 2024

12 jan om 12:37 uur

Een nieuw jaar brengt vaak veranderingen met zich mee, en dat geldt ook voor 2024. Voor u als zorgondernemer…

Lees verder »