Fiets van de zaak. Vier populaire mogelijkheden.

dinsdag 13 juni 2023
timer 3 min
Fietsen in Amsterdam

(Foto: Shutterstock)

De nieuwe overheidscampagne ‘Da’s zo gefietst’ moet de komende drie jaar steeds meer werknemers uit de auto en op de fiets krijgen. Om daaraan bij te dragen is een fiets van de zaak voor veel werknemers een goed idee. Want met een goeie nieuwe (elektrische) fiets laat je de auto toch makkelijker staan. Wat zijn de mogelijkheden voor u als werkgever om een ‘fietsplan’ te faciliteren?

Uit onderzoek blijkt dat bij veel mensen gezonder leven en meer bewegen hoog op het lijstje met goede voornemens staat. Meer fietsen, onder andere naar het werk is iets wat toegejuicht zou moeten worden door werkgevers. Want gezonde werknemers betekent ook (vaak) minder uitval.  Wilt u als werkgever uw werknemers aan het fietsen krijgen dan zijn er vier mogelijkheden.

 1. Fiets via werkkostenregeling
 2. Fiets ter beschikking stellen
 3. Leasefiets
 4. Fiets vanuit persoonlijk keuzebudget

Fiets via werkkostenregeling

Hierbij mag de werkgever de aanschaf (ongeacht prijs of soort fiets) via het brutoloon verrekenen. Dat levert de werknemer belastingvoordeel op. Voor de werkgever is het belangrijk om de vrije ruimte in de werkkostenregeling niet te overschrijden ivm de eindheffing (80%!!).

Fiets ter beschikking stellen

Een werkgever kan ook een fiets ter beschikking stellen, waarbij de fiets eigendom blijft van de werkgever. De werknemer betaalt geen eigen bijdrage, maar ontvangt ook geen kilometervergoeding. Wel is er een voordeel voor de werknemer bij privégebruik van 7% van de consumentenadviesprijs die bij het loon wordt opgeteld. (Dit werkt eigenlijk hetzelfde als bijtelling bij een leaseauto). Daarover moet dan wel loonbelasting betaald worden.

Leasefiets

Een werkgever heeft ook een mogelijkheid om een fiets te leasen. De fiets is dan eigendom van de leasemaatschappij. Net als bij de ter beschikking gestelde fiets geldt er een bijtelling van 7% voor de werknemer. U mag als werkgever ook de bijtelling voor uw rekening nemen. Dat kan door dit te betalen vanuit de werkkostenregeling.

Fiets vanuit persoonlijk keuzebudget

Bij een persoonlijk keuzebudget  wordt aan werknemers de mogelijkheid geboden om vakantiedagen, dertiende maand of regulier brutoloon om te ruilen voor bijvoorbeeld een fiets. Let op! Door de fiets uit te ruilen tegen bijvoorbeeld vakantiegeld moet u er als werkgever nog steeds loonheffing over betalen.

Goede afspraken over de fiets

Zoals u merkt zijn er behoorlijk wat mogelijkheden om een fietsplan te faciliteren. In deze tijd is het ook echt een aanrader om een fietsplan op te nemen in de secundaire arbeidsvoorwaarden.  Bedenk daarbij wel vooraf goed hoe u dit gaat betalen.

Welke mogelijkheid u als werkgever ook aanbiedt, het is altijd raadzaam om duidelijke regels en voorwaarden op te stellen. Bijvoorbeeld over:

 • Wat gebeurt er met de fiets als de werknemer uit dienst gaat?
 • Is een eigen bijdrage nodig/gewenst?
 • Wie draait op voor schade of onderhoud?

Fiets van de zaak als zzp’er

Werkt u als zelfstandig ondernemer ook dan kunt u gebruik maken van fiscale voordelen voor het gebruik van de fiets. u heeft daarbij twee mogelijkheden.

 1. Fiets privé aanschaffen
 2. Fiets als bedrijf aanschaffen

Fiets privé aanschaffen

Dan mag u alleen de zakelijk gereden kilometers opvoeren. U trekt dan 0,21 eurocent per kilometer af van uw winst. Let op! In de 0,21 cent zitten ook de kosten voor tol, parkeren, betaalde fietsenstalling etc.

Fiets als bedrijf kopen

Als minimaal 10% van uw gefietste kilometers zakelijk zijn, dan kunt u een fiets ook als bedrijfsvermogen zien. U krijgt dan te maken met bijtelling. Die is 7% van de consumentenprijs. Koopt u de fiets zakelijk dan mag u de aanschafprijs aftrekken van de winst.

Speed pedelec van de zaak

Koop je een nieuwe speed pedelec van de zaak dan kom je in aanmerking voor de milieu investeringsaftrek (MIA). En dat is in 2023 wel 27%. Dit is een extra aftrek voor de winst in de aangifte inkomstenbelasting. Wanneer de fiets zakelijk wordt aangeschaft komt er wel een bijtelling van 7% van de cataloguswaarde bij in de onderneming. Daartegen overstaat dat alle kosten die samenhangen met de fiets mogen worden opgevoerd als kosten in de onderneming.

Advies over fiets van de zaak

Wilt u (fiscaal) advies over de beste optie van een fiets van de zaak voor uw onderneming en werknemers? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met u mee.

Alexandré Finance

T. 0570 – 618 883
E. Info@alex-andre.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Ellen Wilterdink (Tandzorg Haaksbergen) over samengaan van praktijken: ‘Basis gelegd voor verdere groei’

29 nov om 11:45 uurtimer5 min

Ellen Wilterdink, vestigingsmanager van Tandzorg Haaksbergen, vertelt over de ‘verhuizing, verbouwing en…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Een positief gezonde organisatie worden: welke stappen zet je in de praktijk?

29 nov om 11:30 uurtimer5 min

Voor de invoering van het model ‘positieve gezondheid’ in de praktijk is het belangrijk dat je de filosofie ook…

Lees verder »
flash_onNieuws

Onderhandelaarsakkoord nieuwe cao Huisartsenzorg

22 nov om 15:45 uurtimer3 min

Werkgeverspartijen InEen en LHV hebben met de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten, de Nederlandse…

Lees verder »
Foto: Shutterstock
flash_onNieuws

Aantal zelfstandigen in de zorg in 2022 gegroeid met 22.000

21 nov om 17:30 uurtimer4 min

De keuze voor onafhankelijkheid is de voornaamste reden om als zelfstandige zonder personeel…

Lees verder »
Spencer Buitink Belastingadviseur VvAA
mic_external_onInterview

Persoonlijk advies in 'de fiscale kamer’ bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Goed moment om stil te staan bij fiscale veranderingen’

17 nov om 13:00 uurtimer4 min

Spencer Buitink, belastingadviseur bij VvAA, geeft bij Mondzorgpraktijk Anno Nu op 9 december in ‘de fiscale…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Een-op-een speedconsults bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Werkgeversadvies - voor al uw arbeidsrechtelijke vragen’

15 nov om 11:54 uurtimer4 min

Als praktijkhouder van een mondzorgpraktijk draagt u niet alleen de verantwoordelijkheid voor patiëntenzorg,…

Lees verder »
person_outlineBlog

Een normale beloning voor fysiotherapie. En zet het cynisme aan de kant

14 nov om 12:30 uurtimer4 min

‘Wantrouwen, cynisme, vijandschap maken meer kapot dan ons lief is. Het is van belang waakzaam te zijn.’ Dit…

Lees verder »