Mondzorg in tijden van corona: wees flexibel en creatief

dinsdag 31 maart 2020
timer 4 min
Deze periode vraagt van ons allemaal flexibiliteit en creativiteit. Ook in de mondzorg. De genomen maatregelen treffen ons allemaal - er is geen uitzondering. Dit is de voornaamste reden om elkaar te blijven vinden tijdens deze crisis. Alleen is het in de mondzorg niet makkelijk om de handen in een te slaan en tot nadere samenwerking te komen, signaleert praktijkmanager en docent Maaike van der Mee.

Elke praktijk hanteert zijn eigen definitie van spoed. Uiteraard zijn er richtlijnen maar die kunnen verschillend worden geïnterpreteerd.   Om het personeel aan het werk te houden, nemen assistenten vanuit huis de telefoon op en werken dan een lijstje met vragen af. De assistente bepaalt dus of de patiënt mag komen, ja of nee. Dit betekent dat deze assistenten veel kennis en ervaring dienen te hebben met spoedklachten. Intussen zijn er ook praktijken volledig op slot gegaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling: je hoort als tandheelkundig team immers tot de groep zorgverleners.

 

‘Blijf bereikbaar’

Onze praktijk blijft de hele week open en ik merk dat er patiënten zijn die wel degelijk klachten hebben, maar niet worden geholpen in andere praktijken. Mensen bellen gewoon net zolang tot ze ergens terecht kunnen. Wanneer je kunstgebit in tweeën is, vind ik dat spoed. Al die beslissingen nemen, blijft moeilijk. Nu merk ik dat patiënten gaan bellen en zich zorgen maken.

 

Bijvoorbeeld wanneer er een afspraak voor restaureren stond gepland en deze is afgezegd, zijn ze nu bang om op termijn pijn te krijgen. Ook patiënten met ernstige parodontitis, die nu niet naar de mondhygiëniste kunnen, hebben vragen. Patiënten hebben veel behoefte aan informatie. Geef deze informatie dan ook, zowel telefonisch als via de verschillende mediakanalen van de praktijk. Blijf bereikbaar voor je patiënten. 

 

‘Paniek over de omzet’

Wanneer deze crisis langer aanhoudt, zullen er ongetwijfeld praktijken in financiële problemen komen. Wanneer je de omzet in een keer ziet kelderen naar bijna nihil, slaat misschien de paniek toe, ook omdat we niet weten hoe lang het nog duurt. De vaste kosten gaan immers door. Personeel is kostbaar en je wilt je collega’s natuurlijk ook graag behouden, omdat er straks weer volle bak gewerkt moet worden. Nu worden er echter contracten niet verlengd en ook niemand aangenomen. De financiële steun van de overheid moet nog komen en niemand weet of dat voldoende zal zijn.

 

‘Onzekerheid rondom stages’

Intussen zitten ook de tandtechnische laboratoria zonder werk. MBO-stagiaires weten niet of ze straks stages in moeten halen. De opleiding HBO Mondzorgkunde zegt dat de stages dienen door te gaan. Maar er zijn geen patiënten. Dus ook voor hen is er veel onzekerheid. De BBL studenten zijn bang hun werk/leerplek te verliezen en thuis komen te zitten zonder diploma. Er is eigenlijk alleen maar onduidelijkheid. Ik probeer mijn studenten zoveel mogelijk te ondersteunen maar ik kan nu geen praktijken bezoeken. We doen alles op afstand ook daar moeten we creatief in zijn.

 

‘Wees saamhorig’

Van het team in de praktijk wordt nu zoveel mogelijk saamhorigheid gevraagd. Geen gebakkelei over werktijden of dagen. We moeten dit met zijn allen tot een goed einde zien te brengen. Het is belangrijk dat het personeel goed op de hoogte wordt gehouden wat betreft de toekomst. Ga niet in paniek handelen! 

 

Materiaal hebben wij gelukkig nog voldoende. Voor nood kunnen we de mondkapjes steriliseren en dat werkt prima. Nu het rustig is in de praktijk geeft dat ook ruimte om andere dingen te doen. Bekijk je bedrijfsstrategie nog eens goed of stel je visie bij. Het is een goed moment om de werkprocessen te evalueren en bij te stellen en de protocollen te updaten. Het belangrijkste is: ben er voor elkaar!

Foto: Maaike van der Mee

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Mondzorg in tijden van corona: wees flexibel en creatief

Meer artikelen met dit thema

Ondernemen vanuit het ‘Platform voor ondernemerschap’

19 jun om 11:30 uurtimer5 min

Als ondernemer ben je altijd in beweging. Om in te spelen op ontwikkelingen en trends in jouw sector. Om gas te…

Lees verder »

Toekomst van het zorgstelsel volgens Guus van Montfort: De zorg is geen koekoeksjong dat de rijksfinanciën opeet

23 mei om 11:30 uurtimer5 min

Oud-huisarts Thieu Heijltjes bespreekt het nieuwe boek van Guus van Montfort ‘De toekomst van…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Open Future-congres: ‘Fysiopraktijk die kosten beheerst, kan keurige marge halen van 15%’

14 feb om 15:00 uurtimer5 min

Bij het congres ‘Redelijke verdiensten - Hoe?’ op 25 januari in Arnhem liet ondernemersadviseur Brigitte Vogels…

Lees verder »

Belangrijke belastingaftrekposten voor medisch specialisten

14 feb om 15:00 uur

Als medisch specialist wilt u zich vooral kunnen richten op het verlenen van zorg aan uw patiënten, zonder u…

Lees verder »
Jan Henk Nawijn (Foto: De Lieve Tandarts)
person_outlineBlog

De angst voor de tandarts én de onvoorspelbare rekening: Kerkratten en Baligangers

5 feb om 12:45 uurtimer4 min

Met De Lieve Tandarts proberen we drempels weg te nemen waardoor mensen niet meer naar de tandarts gaan.…

Lees verder »
Harry Geurkink - foto Claudia Kamergorodski
mic_external_onInterview

Harry Geurkink over fysiocongres: ‘Redelijke verdiensten, maar hoe?’: ‘Schreeuwen en strijd helpen niet’

22 jan om 10:45 uurtimer5 min

Fysiotherapeut Harry Geurkink is oprichter van Romei Therapie & Training in Zevenaar en…

Lees verder »
Zorgverzekering eigen risico medicatiekosten
person_outlineBlog

Stop met het eigen risico

12 jan om 12:45 uurtimer4 min
'In januari is mijn eigen risico ieder jaar al op, sinds ik Pradaxa gebruik. Als drager van de erfelijke ‘Factor V…
Lees verder »

Bent u zorgondernemer? Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in belastingen en wet- en regelgeving voor 2024

12 jan om 12:37 uur

Een nieuw jaar brengt vaak veranderingen met zich mee, en dat geldt ook voor 2024. Voor u als zorgondernemer…

Lees verder »