Mondzorg in tijden van corona: wees flexibel en creatief

dinsdag 31 maart 2020
timer 4 min
Deze periode vraagt van ons allemaal flexibiliteit en creativiteit. Ook in de mondzorg. De genomen maatregelen treffen ons allemaal - er is geen uitzondering. Dit is de voornaamste reden om elkaar te blijven vinden tijdens deze crisis. Alleen is het in de mondzorg niet makkelijk om de handen in een te slaan en tot nadere samenwerking te komen, signaleert praktijkmanager en docent Maaike van der Mee.

Elke praktijk hanteert zijn eigen definitie van spoed. Uiteraard zijn er richtlijnen maar die kunnen verschillend worden geïnterpreteerd.   Om het personeel aan het werk te houden, nemen assistenten vanuit huis de telefoon op en werken dan een lijstje met vragen af. De assistente bepaalt dus of de patiënt mag komen, ja of nee. Dit betekent dat deze assistenten veel kennis en ervaring dienen te hebben met spoedklachten. Intussen zijn er ook praktijken volledig op slot gegaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling: je hoort als tandheelkundig team immers tot de groep zorgverleners.

 

‘Blijf bereikbaar’

Onze praktijk blijft de hele week open en ik merk dat er patiënten zijn die wel degelijk klachten hebben, maar niet worden geholpen in andere praktijken. Mensen bellen gewoon net zolang tot ze ergens terecht kunnen. Wanneer je kunstgebit in tweeën is, vind ik dat spoed. Al die beslissingen nemen, blijft moeilijk. Nu merk ik dat patiënten gaan bellen en zich zorgen maken.

 

Bijvoorbeeld wanneer er een afspraak voor restaureren stond gepland en deze is afgezegd, zijn ze nu bang om op termijn pijn te krijgen. Ook patiënten met ernstige parodontitis, die nu niet naar de mondhygiëniste kunnen, hebben vragen. Patiënten hebben veel behoefte aan informatie. Geef deze informatie dan ook, zowel telefonisch als via de verschillende mediakanalen van de praktijk. Blijf bereikbaar voor je patiënten. 

 

‘Paniek over de omzet’

Wanneer deze crisis langer aanhoudt, zullen er ongetwijfeld praktijken in financiële problemen komen. Wanneer je de omzet in een keer ziet kelderen naar bijna nihil, slaat misschien de paniek toe, ook omdat we niet weten hoe lang het nog duurt. De vaste kosten gaan immers door. Personeel is kostbaar en je wilt je collega’s natuurlijk ook graag behouden, omdat er straks weer volle bak gewerkt moet worden. Nu worden er echter contracten niet verlengd en ook niemand aangenomen. De financiële steun van de overheid moet nog komen en niemand weet of dat voldoende zal zijn.

 

‘Onzekerheid rondom stages’

Intussen zitten ook de tandtechnische laboratoria zonder werk. MBO-stagiaires weten niet of ze straks stages in moeten halen. De opleiding HBO Mondzorgkunde zegt dat de stages dienen door te gaan. Maar er zijn geen patiënten. Dus ook voor hen is er veel onzekerheid. De BBL studenten zijn bang hun werk/leerplek te verliezen en thuis komen te zitten zonder diploma. Er is eigenlijk alleen maar onduidelijkheid. Ik probeer mijn studenten zoveel mogelijk te ondersteunen maar ik kan nu geen praktijken bezoeken. We doen alles op afstand ook daar moeten we creatief in zijn.

 

‘Wees saamhorig’

Van het team in de praktijk wordt nu zoveel mogelijk saamhorigheid gevraagd. Geen gebakkelei over werktijden of dagen. We moeten dit met zijn allen tot een goed einde zien te brengen. Het is belangrijk dat het personeel goed op de hoogte wordt gehouden wat betreft de toekomst. Ga niet in paniek handelen! 

 

Materiaal hebben wij gelukkig nog voldoende. Voor nood kunnen we de mondkapjes steriliseren en dat werkt prima. Nu het rustig is in de praktijk geeft dat ook ruimte om andere dingen te doen. Bekijk je bedrijfsstrategie nog eens goed of stel je visie bij. Het is een goed moment om de werkprocessen te evalueren en bij te stellen en de protocollen te updaten. Het belangrijkste is: ben er voor elkaar!

Foto: Maaike van der Mee

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Mondzorg in tijden van corona: wees flexibel en creatief

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Onderhandelaarsakkoord nieuwe cao Huisartsenzorg

22 nov om 15:45 uurtimer3 min

Werkgeverspartijen InEen en LHV hebben met de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten, de Nederlandse…

Lees verder »
Spencer Buitink Belastingadviseur VvAA
mic_external_onInterview

Persoonlijk advies in 'de fiscale kamer’ bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Goed moment om stil te staan bij fiscale veranderingen’

17 nov om 13:00 uurtimer4 min

Spencer Buitink, belastingadviseur bij VvAA, geeft bij Mondzorgpraktijk Anno Nu op 9 december in ‘de fiscale…

Lees verder »
person_outlineBlog

Een normale beloning voor fysiotherapie. En zet het cynisme aan de kant

14 nov om 12:30 uurtimer4 min

‘Wantrouwen, cynisme, vijandschap maken meer kapot dan ons lief is. Het is van belang waakzaam te zijn.’ Dit…

Lees verder »

Veranderen van boekhouder of accountant: Vier aandachtspunten

14 nov om 10:58 uur

Het overstappen van een boekhouder of administratiekantoor kan een grote beslissing zijn als bedrijfseigenaar…

Lees verder »
flash_onNieuws

Eerstelijnscoalitie over jaarverantwoording: Breid de pauzeknop uit naar alle aanbieders

9 nov om 14:33 uurtimer3 min

De Eerstelijnscoalitie dringt erop aan om de pauzeknop voor de jaarverantwoording uit te breiden naar alle…

Lees verder »
flash_onNieuws

Brancherapport Fysiotherapie 2023: ‘Bekostiging verzekerde zorg in fysiotherapie steeds meer onder druk’

1 nov om 16:00 uurtimer4 min

Fysiotherapie in Beeld 2023 is een brancherapport van de sectorspecialisten van ABNAMRO dat de stand van zaken…

Lees verder »
Foto: Shutterstock
person_outlineBlog

Vaststelling zorgbonus: Wat u moet weten over mogelijke terugbetalingen

16 okt om 11:30 uurtimer4 min
In 2021 hebben veel van onze klanten in de zorgsector - en misschien u ook wel - een zorgbonus aangevraagd en…
Lees verder »
Jean-Paul van Bemmel (Foto: VvAA)
mic_external_onInterview

Een-op-een speedconsults bij Fysiopraktijk Anno Nu: ‘(Variabel) belonen: haken en ogen’

11 okt om 13:30 uurtimer4 min

De afgelopen jaren was er veel discussie over de variabele beloning in de eerstelijns…

Lees verder »