Wtza: dit zijn de financiële veranderingen voor zorgaanbieders

woensdag 23 februari 2022
timer 4 min

Foto: Alexandré Finance

Op 1 januari 2022 is de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. Een wetswijziging die een aantal belangrijke veranderingen teweeg brengt, ook op financieel vlak. Benieuwd wat dit voor jou als huisarts, apotheker of andere zorgaanbieder betekent? In dit artikel lees je meer over het doel van de Wtza en welke (financiële) verplichtingen hieruit voortkomen.

Wat houdt de nieuwe Wtza in?

De nieuwe Wtza is in het leven geroepen ter verbetering van de zorgkwaliteit en is een vervanging van de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi). De regels die uit deze wetgeving voortvloeien moeten zorgen voor een betere bewustwording van startende aanbieders, meer transparantie en verantwoording in de zorgsector. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd houdt toezicht op de naleving van deze nieuwe verplichtingen.

De Wtza geldt voor vrijwel alle nieuwe en bestaande zorgaanbieders en regelt aan welke eisen zij moeten voldoen voordat ze zorg mogen verlenen en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Meldplicht voor nieuwe en bestaande zorgaanbieders
  • Vergunningsplicht
  • Intern toezicht zorgaanbieders
  • Plicht tot jaarverantwoording

In de rest van dit artikel zoomen we in op het laatstgenoemde onderwerp: de verplichting van de jaarverantwoording vóór 1 juni van elk boekjaar via het portaal van online aanleverportaal DigiMV. De eerste keer dus vóór 1 juni 2023. Deze verplichting - die samen gaat met een transparante financiële bedrijfsvoering - geldt voor alle zorgaanbieders die worden betaald vanuit het basispakket van de zorgverzekeringswet. Dit geldt dus o.a. voor zorgverleners als huisartsen, tandartsen, apotheken, ZZP-ers in de zorg (mits handelend als rechtspersoon zoals een BV), mondhygiënisten, fysiotherapeuten.

Jaarverantwoordingsplicht vanaf boekjaar 2022

Met de verplichting tot een openbare jaarverantwoording hoopt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) te zorgen voor een meer professionele bedrijfsvoering in de sector. Deze instantie houdt dan ook toezicht op naleving van de jaarverantwoordingsplicht, een transparante financiële bedrijfsvoering en het verbod op een winstoogmerk. Concreet bestaat de jaarverantwoording uit de volgende onderdelen:

  1. Financiële verantwoording
  2. Extra benodigde informatie bij financiële verantwoording
  3. Een online openbare vragenlijst

Financiële verantwoording

In de Regeling openbare jaarverantwoording WMG staan eenduidige modellen, die zijn opgesteld voor de financiële verantwoording over het boekjaar 2022. Deze modellen sluiten in grote lijnen aan bij al bestaande administratie- en verantwoordingsverplichtigingen overeenkomend met de bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek. Het verschilt per categorie zorgaanbieders uit welke onderdelen deze financiële verantwoording precies bestaat. Zo hoeven kleine rechtspersonen alleen een enkelvoudige jaarrekening te overhandigen en moet een personenvennootschap (maatschap, vof of cv) een balans en staat van baten en lasten verstrekken. In deze tabel vind je een overzicht van de op te leveren documenten per rechtsvorm.

Extra benodigde informatie bij financiële verantwoording

Heb je als zorgverlener al bepaalde stukken in je bezit vanwege andere verplichtende wetgeving? Dan kun je dit als extra informatie toevoegen aan de financiële verantwoording. Denk bijvoorbeeld aan een accountantsverklaring, bestuursverslag voor (middel)grote zorgaanbieders (dit zijn zorgaanbieders met een omzet vanaf 12 mln netto) of een verslag van een interne toezichthouder.

Online openbare vragenlijst

In de applicatie DigiMV moeten zorgaanbieders een aantal basale vragen beantwoorden. Het gaat met name over ja/nee-vragen en vragen over cijfers over personeel, organisatie, patiënten, Wkkgz en cliëntenraden. Gegevens die reeds bekend zijn uit het Handelsregister of het voorgaande boekjaar staan al automatisch ingevuld. De verstrekte gegevens zijn na deponering openbaar en in te zien op zowel de website van DigiMV als via het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa).

Jaarverantwoording uiterlijk 31 mei voor zorgverleners met diensten uit basispakket

De rijksoverheid stelt dat de zorgaanbieder zelf verantwoordelijk is voor de tijdigheid, juistheid en volledigheid van de gegevens in de jaarverantwoording. Juist omdat zorgverleners hun aandacht hebben op het zorgaspect, helpen wij graag met de volledigheid van de financiële aanlevering. Ook de tijdigheid houden wij goed in de gaten. Hier verandert namelijk nogal wat. Zorgverleners in een BV waren al gewend aan een verplichte deponering, maar deze was voorheen 31 oktober. Dat wordt nu voor alle zorgaanbieders, die worden betaald vanuit het basispakket van de zorgverzekeringswet, uiterlijk 31 mei.

Meer informatie

Wilt u zeker zijn dat u als zorgaanbieder voor de deadline over de juiste documenten beschikt? Wij helpen onze klanten graag door ze ruim op tijd van de benodigde gegevens te voorzien. Meer informatie bij: Alexandré Finance.

Alexandré Finance

Alexandré Finance is een bedrijf dat zich richt op de financiële dienstverlening aan de zorgbranche. Digitalisering van de zorgadministratie is één van de specialismen. Meer informatie: Alexandré Finance

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Zes essentiële onderdelen van de arbeidsovereenkomst

14 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een arbeidsovereenkomst opstellen is meer dan een kwestie van kiezen. Je moet namelijk wel weten wat de…

Lees verder »
Zorgverzekering eigen risico medicatiekosten
person_outlineBlog

Stop met het eigen risico

12 jan om 12:45 uurtimer4 min
'In januari is mijn eigen risico ieder jaar al op, sinds ik Pradaxa gebruik. Als drager van de erfelijke ‘Factor V…
Lees verder »

Bent u zorgondernemer? Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in belastingen en wet- en regelgeving voor 2024

12 jan om 12:37 uur

Een nieuw jaar brengt vaak veranderingen met zich mee, en dat geldt ook voor 2024. Voor u als zorgondernemer…

Lees verder »
flash_onNieuws

Veel kritiek op aangekondigde zzp-wet Vbar

24 nov 2023 timer3 min

De internetconsultatie over het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (…

Lees verder »
Spencer Buitink Belastingadviseur VvAA
mic_external_onInterview

Persoonlijk advies in 'de fiscale kamer’ bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Goed moment om stil te staan bij fiscale veranderingen’

17 nov 2023 timer4 min

Spencer Buitink, belastingadviseur bij VvAA, geeft bij Mondzorgpraktijk Anno Nu op 9 december in ‘de fiscale…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Een-op-een speedconsults bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Werkgeversadvies - voor al uw arbeidsrechtelijke vragen’

15 nov 2023 timer4 min

Als praktijkhouder van een mondzorgpraktijk draagt u niet alleen de verantwoordelijkheid voor patiëntenzorg,…

Lees verder »