Wtza: dit zijn de financiële veranderingen voor zorgaanbieders

woensdag 23 februari 2022
timer 4 min

Foto: Alexandré Finance

Op 1 januari 2022 is de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. Een wetswijziging die een aantal belangrijke veranderingen teweeg brengt, ook op financieel vlak. Benieuwd wat dit voor jou als huisarts, apotheker of andere zorgaanbieder betekent? In dit artikel lees je meer over het doel van de Wtza en welke (financiële) verplichtingen hieruit voortkomen.

Wat houdt de nieuwe Wtza in?

De nieuwe Wtza is in het leven geroepen ter verbetering van de zorgkwaliteit en is een vervanging van de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi). De regels die uit deze wetgeving voortvloeien moeten zorgen voor een betere bewustwording van startende aanbieders, meer transparantie en verantwoording in de zorgsector. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd houdt toezicht op de naleving van deze nieuwe verplichtingen.

De Wtza geldt voor vrijwel alle nieuwe en bestaande zorgaanbieders en regelt aan welke eisen zij moeten voldoen voordat ze zorg mogen verlenen en bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Meldplicht voor nieuwe en bestaande zorgaanbieders
 • Vergunningsplicht
 • Intern toezicht zorgaanbieders
 • Plicht tot jaarverantwoording

In de rest van dit artikel zoomen we in op het laatstgenoemde onderwerp: de verplichting van de jaarverantwoording vóór 1 juni van elk boekjaar via het portaal van online aanleverportaal DigiMV. De eerste keer dus vóór 1 juni 2023. Deze verplichting - die samen gaat met een transparante financiële bedrijfsvoering - geldt voor alle zorgaanbieders die worden betaald vanuit het basispakket van de zorgverzekeringswet. Dit geldt dus o.a. voor zorgverleners als huisartsen, tandartsen, apotheken, ZZP-ers in de zorg (mits handelend als rechtspersoon zoals een BV), mondhygiënisten, fysiotherapeuten.

Jaarverantwoordingsplicht vanaf boekjaar 2022

Met de verplichting tot een openbare jaarverantwoording hoopt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) te zorgen voor een meer professionele bedrijfsvoering in de sector. Deze instantie houdt dan ook toezicht op naleving van de jaarverantwoordingsplicht, een transparante financiële bedrijfsvoering en het verbod op een winstoogmerk. Concreet bestaat de jaarverantwoording uit de volgende onderdelen:

 1. Financiële verantwoording
 2. Extra benodigde informatie bij financiële verantwoording
 3. Een online openbare vragenlijst

Financiële verantwoording

In de Regeling openbare jaarverantwoording WMG staan eenduidige modellen, die zijn opgesteld voor de financiële verantwoording over het boekjaar 2022. Deze modellen sluiten in grote lijnen aan bij al bestaande administratie- en verantwoordingsverplichtigingen overeenkomend met de bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek. Het verschilt per categorie zorgaanbieders uit welke onderdelen deze financiële verantwoording precies bestaat. Zo hoeven kleine rechtspersonen alleen een enkelvoudige jaarrekening te overhandigen en moet een personenvennootschap (maatschap, vof of cv) een balans en staat van baten en lasten verstrekken. In deze tabel vind je een overzicht van de op te leveren documenten per rechtsvorm.

Extra benodigde informatie bij financiële verantwoording

Heb je als zorgverlener al bepaalde stukken in je bezit vanwege andere verplichtende wetgeving? Dan kun je dit als extra informatie toevoegen aan de financiële verantwoording. Denk bijvoorbeeld aan een accountantsverklaring, bestuursverslag voor (middel)grote zorgaanbieders (dit zijn zorgaanbieders met een omzet vanaf 12 mln netto) of een verslag van een interne toezichthouder.

Online openbare vragenlijst

In de applicatie DigiMV moeten zorgaanbieders een aantal basale vragen beantwoorden. Het gaat met name over ja/nee-vragen en vragen over cijfers over personeel, organisatie, patiënten, Wkkgz en cliëntenraden. Gegevens die reeds bekend zijn uit het Handelsregister of het voorgaande boekjaar staan al automatisch ingevuld. De verstrekte gegevens zijn na deponering openbaar en in te zien op zowel de website van DigiMV als via het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa).

Jaarverantwoording uiterlijk 31 mei voor zorgverleners met diensten uit basispakket

De rijksoverheid stelt dat de zorgaanbieder zelf verantwoordelijk is voor de tijdigheid, juistheid en volledigheid van de gegevens in de jaarverantwoording. Juist omdat zorgverleners hun aandacht hebben op het zorgaspect, helpen wij graag met de volledigheid van de financiële aanlevering. Ook de tijdigheid houden wij goed in de gaten. Hier verandert namelijk nogal wat. Zorgverleners in een BV waren al gewend aan een verplichte deponering, maar deze was voorheen 31 oktober. Dat wordt nu voor alle zorgaanbieders, die worden betaald vanuit het basispakket van de zorgverzekeringswet, uiterlijk 31 mei.

Meer informatie

Wilt u zeker zijn dat u als zorgaanbieder voor de deadline over de juiste documenten beschikt? Wij helpen onze klanten graag door ze ruim op tijd van de benodigde gegevens te voorzien. Meer informatie bij: Alexandré Finance.

Alexandré Finance

Alexandré Finance is een bedrijf dat zich richt op de financiële dienstverlening aan de zorgbranche. Digitalisering van de zorgadministratie is één van de specialismen. Meer informatie: Alexandré Finance

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Sigrid Kaag, minister van Financiën (Foto: Shutterstock)
person_outlineBlog

Voorjaarsnota 2022: dynamiek voor de zorgondernemer

9 jun om 15:00 uurtimer4 min
Jaarlijks informeert de minister van Financiën de Tweede Kamer via de Voorjaarsnota en de Najaarsnota over de…
Lees verder »

Juridische en fiscale actualiteiten in één uur: Fiscale prioriteiten en Wtza

16 mrt om 17:00 uurtimer2 min
In samenwerking met Visser & Visser Accountants en Belastingadviseurs organiseert MedischOndernemen op…
Lees verder »
Wolter Brands
flash_onNieuws

‘Verduurzamen van mondzorgpraktijk’ nieuw speerpunt van KNMT

10 mrt om 16:00 uurtimer4 min
KNMT-voorzitter Wolter Brands belicht in het ledenmagazine NT/Dentz de speerpunten van de vereniging voor 2022.…
Lees verder »
E-health bij de tandarts
flash_onNieuws

Mr. Shirin Slabbers (VvAA) over ‘Uh E-health!?’: ‘Breng regels en risico’s in kaart’

17 feb om 14:40 uurtimer5 min
‘Uh E-health!?’ heet de workshop van Shirin Slabbers tijdens het online congres Mondzorgpraktijk Anno Nu op 5…
Lees verder »

Samenwerken vanuit de maatschap. Wat zijn de aandachtspunten?

3 feb om 13:41 uur
Zorgaanbieders willen meer en efficiënter met elkaar samenwerken. Veel praktijken worden groter en uitgebreid met…
Lees verder »

Fiscale aspecten van de samenwerking tussen praktijkmanager en praktijkhouder

23 dec 2021

Als een praktijkmanager voorafgaand aan een praktijkovername in loondienst treedt, zijn de fiscaal-juridische…

Lees verder »
Shirin Slabbers: ‘Er zijn allerlei wetten waar je mee te maken krijgt als je een e-health-toepassing invoert.’ (Foto: VvAA)
mic_external_onInterview

Mr. Shirin Slabbers (VvAA) over e-health in de mondzorg: ‘Regel de juridische kant goed, voorkom claims en boetes’

8 dec 2021 timer5 min
‘Uh E-health!?’ heet de workshop die gezondheidsrechtspecialist Shirin Slabbers verzorgt tijdens het online…
Lees verder »
Maaike van der Mee
person_outlineBlog

Protocollen maken lui!

23 nov 2021 timer3 min
Wie o wie heeft toch bedacht dat het werken met protocollen het medicijn is tegen zelfdenkende assistentes. Als we…
Lees verder »