menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
5 december 2014

“Beveiliging informatie laat vaak te wensen over”

Dossiervorming is tegenwoordig van vitaal belang. Teamconcept, horizontale doorverwijzing, specialisatie; het vraagt allemaal om transparante informatie om de patiënt te leveren wat hij vraagt: optimale zorg. Voor praktijkvoering is het dan ook van het grootste belang dat hier op de juiste manier mee wordt omgegaan.
“Beveiliging informatie laat vaak te wensen over”

Op het congres Praktijkorganisatie Anno Nu is Pieter Schram een van de sprekers. Zijn sessie gaat over de softwarematige work-around van het patiëntendossier, oftewel privacy en veiligheid. Pieter Schram is directeur van Vertimart. Vertimart is leverancier van Exquise – het meest gebruikte software programma bij tandartsen voor klantenregistratie, dossiers en facturatie.

                                

Beveiliging

“Optimale beveiliging betekent voor mij dat je moet voldoen aan de norm NEN7510, dat is de norm die is ontwikkeld door het Nederlands Normalisatie-instituut voor informatiebeveiliging voor de zorgsector. Maar je moet ook aan meer praktische zaken denken. Bijvoorbeeld niet alleen back-up binnen de praktijk maar ook daarbuiten, in verband met diefstal of brand.  En je moet rekening houden met hoe er gewerkt wordt in de tandartspraktijk: wie heeft op welke manier toegang tot welke informatie?”


Maar volgens Schram laat de huidige beveiliging in praktijken vaak te wensen over. Het maken van dagelijkse back-ups wordt vaak niet gedaan, of op de verkeerde manier. “ Het maken van back-ups op steeds hetzelfde medium bijvoorbeeld of er wordt niet  per dag van de week een verschillende USB stick gebruikt, wat wel nuttig is. Computersystemen zijn namelijk makkelijk toegankelijk voor onbevoegden.”

 

Software

Software kan daarbij zeker helpen, zegt Schram. Zo noemt hij het werken volgens rollensysteem waarbij de rol van iemand in de organisatie bepaalt welke informatie voor diegene wordt ontsloten of juist niet. “Maar ook op het gebied van dossiervorming kan het systeem vaak verbeterd worden. Je kan bijvoorbeeld op basis van wizards zorgen dat informatie eenduidig wordt ingevoerd. Hierdoor wordt een grotere volledigheid van informatie bereikt en vooral ook eenduidigheid zodat iedereen weet waar gewenste informatie wordt ingevoerd/ opgevraagd. Daarnaast kan goed ingeregelde software een praktijk ‘ontzorgen’ op het gebied van administratieve handelingen, waardoor er meer tijd beschikbaar is voor zorg. En het systeem kan de gebruiker ook wijzen op de te volgen procedures waardoor minder fouten worden gemaakt.”

 

Congres Praktijkorganisatie Anno Nu

Praktijkorganisatie Anno Nu op 13 december in Utrecht gaat over het implementeren van regelgeving en richtlijnen.  
Pieter Schram geeft op het congres de workshop:  Softwarematige workaround: implementatie, beveiliging en NEN-norm.  Aanmelden voor het congres kan nog. Ga naar   www.praktijkannonu.nl  voor meer informatie en aanmelden.

 

Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie

Lees meer over:
Beveiliging Veiligheid
Gerelateerde artikelen