menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
11 april 2019

Groninger Huisartsen Coöperatie start digitale consultatie met specialisten

De Groninger Huisartsen Coöperatie (GHC) begint met digitale consultatie tussen huisarts en medisch specialist. De GHC werkt daarvoor samen met het Martini Ziekenhuis en zorgverzekeraar Menzis. Bij deze consultatie stelt de huisarts digitaal vragen aan de specialist over een patiënt, bijvoorbeeld over de medicatie.
Groninger Huisartsen Coöperatie start digitale consultatie met specialisten C.Gower/Unsplash

Het pilotproject Digitale Consultatie begon op 1 mei 2018. De deelnemers zijn huisartsen die regelmatig naar het Martini Ziekenhuis verwijzen en negen poliklinieken van dit ziekenhuis. Na de pilot voeren de GHC, Menzis en het Martini Ziekenhuis digitale consultatie nu officieel in, meldt het Groningse ziekenhuis.

 

Geen verwijzing 

Inmiddels is het voor aangesloten huisartsen mogelijk om elf specialismen digitaal te consulteren en de verwachting is dat het aantal dit jaar nog verder groeit. Het voordeel van digitale consultatie is dat de patiënt bij de eigen huisarts onder behandeling kan blijven en een bezoek aan een specialist niet altijd nodig is. Bovendien hoeft de patiënt zijn eigen risico bij de zorgverzekering niet aan te spreken voor een consult in het ziekenhuis.

 

In de pilot zijn tussen 1 mei 2018 en eind februari 2019 253 consultatievragen gesteld vanuit 66 huisartsenpraktijken. Uit van de proef blijkt dat vervolgens een substantieel aantal verwijzingen is voorkomen. Een analyse van de digitale consultaties laat zien dat voor 85% geen verwijzing voor hetzelfde specialisme plaatsvond binnen maximaal 31 dagen. Met het digitale antwoord van de specialist was de huisarts in staat de zorg te verlenen.

 

Ruimte 

Cardioloog en medisch manager Christiane Geluk van het Martini Ziekenhuis: ‘Naast het voordeel voor iedere individuele patiënt die niet naar het ziekenhuis hoeft te komen en zo ook eigen risico bespaart, biedt digitale consultatie ruimte op onze polikliniek. Hierdoor vermindert onze telefoondruk en dit kan bijdragen aan het verkorten van de wachttijden. Medisch specialisten hopen daar waar het kan meer consultatievragen digitaal te ontvangen van de huisartsen.’

 

De nieuwe beveiligde digitale omgeving is ontwikkeld door ICT-bedrijf Calculus. De Groninger Huisartsen Coöperatie streeft ernaar om digitaal consulteren uit te breiden naar het Ommelander Ziekenhuis Groningen en Treant. Zorgverzekeraar Menzis is nauw betrokken bij de nieuwe werkwijze. Etty ter Steeg, accountmanager bij Menzis, vertelt dat de aanpak bij de visie van de zorgverzekeraar past: ‘Voor de patiënt is prettig dat hij op deze manier snel geholpen kan worden en niet hoeft te wachten op een afspraak met de medisch specialist.’

 

Bron: Martini Ziekenhuis, ' Groninger huisartsen van start met digitale consultatie medisch specialist'

 
 
Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen
Open modal