menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
18 mei 2020

Overheid kocht miljoenen afgekeurde mondkapjes

De overheid kocht miljoenen foute mondkapjes voor de zorg. Ruim vijf miljoen mondkapjes werden na een test meteen afgekeurd en nog eens 3,9 miljoen zijn voorlopig afgekeurd, maar kunnen later misschien alsnog gebruikt worden. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Dit consortium bracht in opdracht van het ministerie van VWS al 47,2 miljoen medische mondkapjes naar Nederland.
Overheid kocht miljoenen afgekeurde mondkapjes

De overheid riep het Landelijk Consortium Hulpmiddelen in maart in het leven om persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgverleners centraal te kopen en te verspreiden. Dagblad AD vroeg cijfers op van het LCH waaruit blijkt dat miljoenen mondkapjes zijn afgekeurd. Eerder meldde deze krant al dat 30 tot 40 procent van de mondkapjes, ingekocht door ziekenhuizen zelf, worden afgekeurd. Verder zijn er veel valse certificaten in omloop, waardoor het mogelijk is voor webshops om ondeugdelijke mondkapjes te verkopen aan zorgverleners.

 

Testen van mondkapjes

Het LCH bracht, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), tot nu toe 47,2 miljoen mondmaskers voor medische doeleinden naar Nederland. Het grootste gedeelte van de FFP2-maskers en mondneusmaskers type IIR komt uit Azië. Het LCH controleert de meegeleverde keuringscertificaten en inspecteert de mondkapjes in Azië visueel. Vervolgens beoordeelt een onafhankelijk kwaliteitsteam van het RIVM in het opslagcentrum van de LCH het resultaat. Dat meldt een woordvoerder van het LCH.

 

11 procent afgekeurd

Van de tot nu toe gekochte maskers is 11 procent afgekeurd, stelt het LCH. ‘Het merendeel van de afgekeurde mondmaskers zijn FFP2-maskers op basis van de doorlaatbaarheid van het filter van de mondmaskers voor deeltjes. Daarnaast liggen 3,9 miljoen maskers in opslag die niet volledig voldoen aan de geclaimde prestatie-eisen.’ Het gaat om FFP2-maskers die niet goed op het gezicht passen, maar ‘met een aanvullende gebruikersfunctie’ mogelijk wel te gebruiken zijn. Of maskers met een minder goed filter dan de leverancier beweert, die buiten de zorg gebruikt kan worden. ‘Er wordt op dit moment onderzocht of en hoe ze alsnog gebruikt kunnen worden.’

 

Niet te verhalen kosten

De gemaakte kosten door het LCH voor aangekochte en door het RIVM afgekeurde medische mondmaskers zijn voor de leverancier. Niet te verhalen kosten zijn voor het ministerie van VWS, antwoordt een woordvoerster van de LCH. Het is niet duidelijk hoeveel de afgekeurde mondkapjes hebben gekost.

 

Bron: AD, Overheid kocht miljoenen foute mondkapjes

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen