Overheid kocht miljoenen afgekeurde mondkapjes
De overheid riep het Landelijk Consortium Hulpmiddelen in maart in het leven om persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgverleners centraal te kopen en te verspreiden. Dagblad AD vroeg cijfers op van het LCH waaruit blijkt dat miljoenen mondkapjes zijn afgekeurd. Eerder meldde deze krant al dat 30 tot 40 procent van de mondkapjes, ingekocht door ziekenhuizen zelf, worden afgekeurd. Verder zijn er veel valse certificaten in omloop, waardoor het mogelijk is voor webshops om ondeugdelijke mondkapjes te verkopen aan zorgverleners.
Testen van mondkapjes
Het LCH bracht, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), tot nu toe 47,2 miljoen mondmaskers voor medische doeleinden naar Nederland. Het grootste gedeelte van de FFP2-maskers en mondneusmaskers type IIR komt uit Azië. Het LCH controleert de meegeleverde keuringscertificaten en inspecteert de mondkapjes in Azië visueel. Vervolgens beoordeelt een onafhankelijk kwaliteitsteam van het RIVM in het opslagcentrum van de LCH het resultaat. Dat meldt een woordvoerder van het LCH.
11 procent afgekeurd
Van de tot nu toe gekochte maskers is 11 procent afgekeurd, stelt het LCH. ‘Het merendeel van de afgekeurde mondmaskers zijn FFP2-maskers op basis van de doorlaatbaarheid van het filter van de mondmaskers voor deeltjes. Daarnaast liggen 3,9 miljoen maskers in opslag die niet volledig voldoen aan de geclaimde prestatie-eisen.’ Het gaat om FFP2-maskers die niet goed op het gezicht passen, maar ‘met een aanvullende gebruikersfunctie’ mogelijk wel te gebruiken zijn. Of maskers met een minder goed filter dan de leverancier beweert, die buiten de zorg gebruikt kan worden. ‘Er wordt op dit moment onderzocht of en hoe ze alsnog gebruikt kunnen worden.’
Niet te verhalen kosten
De gemaakte kosten door het LCH voor aangekochte en door het RIVM afgekeurde medische mondmaskers zijn voor de leverancier. Niet te verhalen kosten zijn voor het ministerie van VWS, antwoordt een woordvoerster van de LCH. Het is niet duidelijk hoeveel de afgekeurde mondkapjes hebben gekost.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Zorgpartijen en ministerie bereiken akkoord over AZWA
2 jul om 14:00 uur 3 minNa uitvoerige onderhandelingen hebben het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (…
Zelfstandig specialist worden? Wat je moet weten over toetreden tot een maatschap
20 jun om 09:30 uur 3 minVoor veel medisch specialisten is toetreden tot een maatschap een belangrijke mijlpaal in hun loopbaan. Het…
Erik van Dam (VvAA) over nieuwe zzp-wetten: ‘De wetsvoorstellen gaan alweer op de lange baan’
16 jun om 16:30 uur 5 minDe val van het kabinet-Schoof begin juni maakt de inwerkingtreding van nieuwe zzp-wetgeving…
Deadline jaarverantwoording: uiterlijk 31 mei aanleveren
7 mei om 11:00 uur 4 minZorgaanbieders moeten uiterlijk 31 mei hun jaarverantwoording over 2024 indienen, tenzij zij voor 31 maart…
Voorstel Zelfstandigenwet moet alternatief bieden voor Vbar. Maar of dat lukt?
6 mei om 11:30 uur 3 minErik van Dam (VvAA) analyseert in de nieuwe editie van Arts en Auto het nieuwe voorstel van VVD-Kamerlid…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uur 4 minUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
Dentiva Radar: zzp of loondienst?
26 mrt om 12:15 uur 5 minDentiva hield een enquête onder zorgprofessionals over de gevolgen van het nieuwe zzp-regime. Aan het onderzoek…
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
Reactie toevoegen