menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
25 augustus 2016

Overstap van HIS leidt tot rechtszaak voor huisarts

Een huisarts is door een patiënt aangeklaagd voor het kwijtraken van het patiëntdossier. De klacht werd ongegrond verklaard maar de rechter wijst er op dat digitalisering van medische dossiers en overgangen naar andere systemen vaker tot een klacht kan leiden.
Overstap van HIS leidt tot rechtszaak voor huisarts

De praktijk van de huisarts ging een aantal jaar geleden over op een ander automatiseringssysteem. In het nieuwe systeem (Medicom) kunnen geen gegevens worden bewaard van patiënten die zijn uitgeschreven uit de praktijk. In het oude systeem (Micro-His) kon dat wel. De patiënt die de klacht had ingediend, was van 1994 tot 2009 patiënt in de praktijk van de huisarts. Door een verhuizing liet zij zich in 2014 opnieuw overschrijven naar een andere praktijk.

 

De twee ‘nieuwe’ praktijken van de patiënte hadden beiden de medische gegevens niet. Daarom besloot zij dit op te vragen bij de verweerster. Deze kon de gegevens niet direct opsturen doordat de praktijk was overgestapt op een ander systeem. Dit was voor de patiënte aanleiding om een klacht in te dienen. De klaagster verweet de huisarts dat zij haar medisch dossier had zoekgemaakt.

 

De rechter oordeelde echter dat dit niet het geval was. Het dossier was inderdaad niet doorgestuurd en het duurde lang voordat de verweerster deze boven water had, maar het was niet verdwenen. Toch vraagt de rechter aandacht voor de zaak omdat het vaker voorkomt dat digitalisering van medische dossiers problemen oplevert.

 

Lees hier het complete verslag van de tuchtrechter.

Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen