menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
19 februari 2015

Steeds meer huisartsen tekenen contract VGZ toch wel

Het aantal huisartsen dat hun inkoopcontract weigert te ondertekenen, neemt steeds meer af. Dat meldt Zorgvisie. De afgelopen week kwamen er bij VGZ weer dertig getekende contracten bij. Er liggen daar nu nog 117 niet getekende contracten.
Steeds meer huisartsen tekenen contract VGZ toch wel

Zorgverzekeraar VGZ vermoedt dat de brief die de verzekeraar de huisartsen vorige week heeft gestuurd, daarbij helpt. Bovendien is een getekend inkoopcontract nodig om behandelingen te kunnen declareren. Huisarts Eric Cremers uit het Noord Limburgse Tegelen heeft ruim een maand terug toch het contract ondertekend, 'om  bedrijfseconomische redenen': 'Ik zou anders bijvoorbeeld de behandelingen van de POH Ggz niet vergoed krijgen, die bij ons in dienst is.'

 

VGZ

Vorige week heeft VGZ de huisartsen een brief gestuurd met meer informatie over de contractering. De zorgverzekeraar erkent dat zorginkoop 2015 niet goed is verlopen en belooft verbetering. VGZ zegt dat de zorginkoop vorig jaar onder hoge druk stond waardoor onvoldoende naar de huisartsen is geluisterd. In 2016 zal VGZ betere contacten onderhouden met huisartsen in preferente gebieden.

 

In de brief staat ook uitgelegd hoe huisartsen extra inkomsten kunnen genereren door afspraken te maken via prestatiebekostiging. Dat is het zogenoemde derde bekostigingssegment. Zo is de vergoeding voor het inzetten van een spiraaltje door de NZa vastgesteld op 18 euro. Vorig jaar kreeg de huisarts daar zo'n 55 euro voor. Maar door afspraken in segment drie kan dit bedrag oplopen tot 57 euro, zo rekent VGZ desgevraagd voor. Het doel van prestatiebekostiging is dat huisartsenpraktijken een kwaliteitsslag maken. Daar hoort ook bij dat goedkopere medicijnen worden voorgeschreven, als dat kan. 

bron: Zorgvisie
Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie

Lees meer over:
VGZ Huisarts
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen