Kabinet wil meer tandartsen, huisartsen en psychologen opleiden

(Foto: Shutterstock)
Dat schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer, over het Capaciteitsplan 2024-2027, mede namens de minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs Cultuur en Wetenschap). Bij de studie geneeskunde, die studenten opleidt tot basisarts, wordt het aantal plekken beperkt (van 3050 naar 3015 plaatsen) om budget vrij te maken voor de verruiming bij andere opleidingen.
Stapsgewijs meer plekken tandheelkunde
Aan tandartsen bestaat een tekort dat de komende jaren nog groter wordt. Het aantal plekken op de opleidingen tandheelkunde wordt daarom uitgebreid van 259 naar 345 studenten in 2026. Daar staat een bezuiniging op de opleiding tegenover, kondigt Kuipers aan, want het kabinet heeft ‘het voor deze verhoging benodigde budget niet beschikbaar’. Hij overweegt om die reden de studie tandheelkunde in te korten van zes naar vijf jaar. In 2024 wordt nog het zelfde aantal opleidingsplaatsen als in 2023 beschikbaar gesteld. Het aantal plaatsen voor de hbo-opleiding mondzorgkunde wordt vanaf 2025 in twee jaar verhoogd naar 353.
Verhoging aantal opleidingsplekken huisartsen
Ook het aantal plekken voor huisartsen gaat omhoog, van 870 dit jaar naar 1.035 in 2026. Tegelijk zullen er minder basisartsen afstuderen die die plekken vullen, maar Kuipers denkt dat het zogeheten ‘opleidingsreservoir’ van basisartsen groot genoeg is. Dit reservoir van artsen die nog niet in opleiding zijn, maar wel een geneeskundige vervolgopleiding willen volgen, bestaat uit ruim 7.500. Dit is 29 procent van het totaal aantal basisartsen. Dat aantal steeg de afgelopen tijd sterk en groeide ook harder dan het aantal beschikbare opleidingsplekken, stelt het kabinet. Omdat de reden van deze groei niet duidelijk is, vraagt het kabinet het Capaciteitsorgaan hier onderzoek naar te doen.
Links:
- Nieuwsbericht Capaciteitsorgaan, 14 juni 2023;
- Capaciteitsplan 2024-2027;
- Onderzoek aanbod tandartsen en mondhygiënisten, Capaciteitsorgaan, maart 2023;
- Veel te weinig tandartsen in Flevoland en tekort loopt op, 5 juni 2023;
- Politieke steun voor meer opleidingsplaatsen Tandheelkunde, 26 januari 2023
Meer artikelen met dit thema
Het Goede Gesprek: ‘Boeien en binden lukt alleen door een combinatie van methoden’
14 apr om 10:00 uur 3 minDe eerste editie van het Goede Gesprek op 9 april voor praktijkmanagers in de mondzorg liet zien hoe divers de…
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
10 apr om 11:00 uur 4 minHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
KNMT roept tandartsen op agressie te melden voor project ‘ZorgVeilig’
10 apr om 10:30 uur 3 minPerspectief huisarts is verbeterd door regionale samenwerking, nieuwe concepten en digitalisering
7 apr om 16:00 uur 5 minDe huisartsenbranche staat door verschillende factoren onder druk, maar het perspectief is verbeterd. Rabobank…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:30 uur 3 minDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uur 4 minUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
(Schijn)zelfstandige of werknemer? Hierbij het 9-gangenmenu!
2 apr om 10:52 uurOp 24 maart 2023 heeft de Hoge Raad in het Deliveroo-arrest opdrachtgevers en zelfstandigen negen criteria…
Reactie toevoegen