Toekomstige mondhygiënisten leren ‘levenskunst’
Hogeschool InHolland probeert de mondzorg bij ouderen te verbeteren door hun studenten stage te laten lopen in verpleeghuizen. “Wij zijn eind 2012 begonnen met deze stage enerzijds door het promotieonderzoek van Kersti de Lugt over implementatie van mondzorg in verpleeghuizen en anderzijds omdat we willen dat de studenten niet alleen leren krabben, maar zich ook op persoonlijk gebied ontwikkelen,” zegt Kees Kuiper van Hogeschool InHolland. “Bij de mondhygiënist komen vaak de patiënten die al aardig goed voor hun gebit zorgen, ze nemen immers de tijd om ook naar de mondhygiënist te gaan. Maar er is een hele grote groep die kwetsbaar is en ook deze zorg nodig heeft.”
Ellen van Schaik is beleidsmedewerker bij NVM-mondhygiënisten en heeft in haar portefeuille de Vakgroep Mondzorg Ouderen. “Wij omarmen dit natuurlijk. Het is belangrijk dat de studenten kennis maken met deze doelgroep zodat het in de toekomst structureel wordt opgepakt.”
Hogeschool InHolland noemt het vak waar deze stage onder valt ‘levenskunst’. “Dat klinkt misschien heel prestigieus maar we leren ze tijdens dat semester meer dan alleen techniek.” Ook sociale vaardigheden, omgang met ouderen, ziektes en gedragsverandering worden behandeld.
Personeel
Dat laatste heeft te maken met de signalering van de hogeschool dat de mondzorg voor mensen in een verpleeghuis vaak te wensen overlaat. Inmiddels heeft ook de overheid dit gesignaleerd en is de regelgeving rondom mondzorg in verpleeghuizen aangepast. Sinds 1 januari 2015 is het namelijk verplicht om hier een beleid voor te hebben. Dit heeft volgens Kuiper tot gevolg dat de verpleeghuizen het voor de overheid doen, en niet voor de mensen. “Daarbij ligt het vaak ook aan het personeel. Als zij zelf niet goed voor hun gebit zorgen, of bang zijn voor de tandarts, dan is het bij hen al moeilijker om bij te brengen dat mondzorg in verpleeghuizen van groot belang is. Dus ook bij hen moet het al van begin af aan de in de opleiding worden geïmplementeerd,” zo zegt Van Schaik.
Het doel van de stage van Hogeschool InHolland is dan ook om gedragsverandering bij personeel te bewerkstelligen. “Dat is natuurlijk best moeilijk voor de studenten. Voorafgaand zien ze er dan ook vaak tegenop maar gaandeweg gaan ze het steeds leuker vinden en gaan ze ook het belang zien. In de evaluatie van de studenten lezen we vaak dat het personeel enthousiast is en graag meewerkt. Daarnaast maken studenten tijdens hun stage een ontwikkeling door die van grote meerwaarde zal blijken voor hun latere beroepspraktijk.”

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Arjen van Zon (WVF): ‘De malaise in de fysiotherapie heeft een politieke oorzaak’
17 jul om 12:45 uur 6 minArjen van Zon, voorzitter van de Werkgevers Vereniging Fysiotherapie (WVF), reageert op de…
Mondzorgalliantie: ‘Kom met een uniforme regeling voor financieel kwetsbare mensen’
16 jul om 11:30 uur 2 minDe twaalf grootste gemeenten pleiten gezamenlijk voor het verbeteren van de toegang tot…
Verdere aanpak schijnzelfstandigheid: bewijslast verschuift naar werkgever
8 jul om 12:00 uur 3 minHet demissionaire kabinet gaat door met hervorming van de arbeidsmarkt met het wetsvoorstel…
Zorgpartijen en ministerie bereiken akkoord over AZWA
2 jul om 14:00 uur 3 minNa uitvoerige onderhandelingen hebben het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (…
Zelfstandig specialist worden? Wat je moet weten over toetreden tot een maatschap
20 jun om 09:30 uur 3 minVoor veel medisch specialisten is toetreden tot een maatschap een belangrijke mijlpaal in hun loopbaan. Het…
Erik van Dam (VvAA) over nieuwe zzp-wetten: ‘De wetsvoorstellen gaan alweer op de lange baan’
16 jun om 16:30 uur 5 minDe val van het kabinet-Schoof begin juni maakt de inwerkingtreding van nieuwe zzp-wetgeving…
Deadline jaarverantwoording: uiterlijk 31 mei aanleveren
7 mei om 11:00 uur 4 minZorgaanbieders moeten uiterlijk 31 mei hun jaarverantwoording over 2024 indienen, tenzij zij voor 31 maart…
Voorstel Zelfstandigenwet moet alternatief bieden voor Vbar. Maar of dat lukt?
6 mei om 11:30 uur 3 minErik van Dam (VvAA) analyseert in de nieuwe editie van Arts en Auto het nieuwe voorstel van VVD-Kamerlid…
Reactie toevoegen